Пчеларите в страната продължават да отстояват искането си за налагане на  мораториум върху използването на опасни за пчелите пестициди при пръскането в земеделската дейност.

В тази връзка днес се организира поредният протест на пчелари – този път в Търговище. Протести през миналата седмица се проведоха още в градовете Шумен и Варна, а на 22-ри април ще се проведе национален протест на пчеларите в София.

Според доклади на Центровете за оценка на риска на Европейската и Българската агенции за безопасност на храните, неоникотиноидните пестициди намаляват имунитета на пчелите, съкращават живота им и са основната причина за повишена смъртност на пчелните семейства. Това коментира пред Фермер.БГ Даниела Челебиева, член на УС на Съюза на българските пчелари – един от организаторите на протестните действия в защита на пчелите.

По информация на Челебиева в Италия след въведената забрана на неоникотиноидите, е започнало възстановяване на пчелната популация. В България пък има повишена смъртност, вкл. синдром на празния кошер от 3-4 години, т.е. откакто се сее рапица, чиито семена се продават обработени с неоникотиноиди, посочи Даниела Челебиева.

На 26-ти арил или 2-ри май т.г. предстои ново гласуване на страните-членки на ЕС относно въвеждането на ограничения при използването на опасните пестициди. Надяваме се нашата страна да гласува „за“ забрана на неоникотиноидите. Ако на европейско ниво не се вземе решение по този въпрос, то Съюзът на българските пчелари иска забрана на неоникотиноидите в България още от есента на 2013 г., категорична е Даниела Челебиева.

Фермер.БГ припомня, че в средата на месец март държавите-членки на Европейския съюз не можаха да се споразумеят относно забраната на три широко използвани пестицида (клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам ), свързани с причиняване на смърт на цели пчелни колонии. Тогава 13 държави гласуваха „за“ забраната, 9 –  „против“, а Германия, Великобритания, България и още две държави се въздържаха при гласуването двугодишна забрана на смъртоносните за пчелите пестициди.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!