Това лято „НИКО-Агротехника” ООД, Добрич представи за първи път в България самоходните многофункционални амфибии Truxor, произведени изцяло в Швеция. Те са оборудвани с широка гама от приспособления и имат възможност за работа в райони, които обикновено не са достъпни за конвенционалните машини. 

 

Truxor е идеалното решение за езера, блата, канали, брегове и други влажни зони. Системата за разпределение на тежестта осигурява минимално уплътняване върху земната повърхност и отлична плаваемост на машината, предлагайки уникални възможности за работа в екологично чувствителни терени.
 
Леката конструкция е идеална за работа в зони с уязвима околна среда като природни резервати, природозащитни зони, канализационни банки, дори голф игрища, където конвенционалните машини могат да причинят щети.
 
 
Гъвкавостта на Truxor му позволява да работи на вода, в плитките и по-дълбоки зони на водоемите, на границата между сушата и водата, както и на самия бряг. Универсалността на Truxor му позволява ефективно да изпълнява широк спектър от задачи, включващи косене, рязане и събиране, изпомпване на тиня и наноси, драгиране, изкопаване на канали, почистване на нефтени разливи
 
Машината е изключително маневрена, като лесно се завърта около собствената си ос и може да спре до 0 за по-малко от половин метър разстояние от пълната скорост напред. 
 
Всички приспособления могат да се сменят бързо и лесно, самостоятелно от оператора на машината.
Машината може да бъде оборудвана с ножове за подводно косене на тръстика до 1 м дълбочина, както и с режещ агрегат за наземно косене на храсти и растителност в блата и тресавища.
 
 
С нея могат да се събират и транспортират нарязаните растителни остатъци, както и отпадъци, водорасли, абсорбенти за масла. Truxor може да се оборудва и с багерна уредба за прокопаване на канали с дълбочина до 3м, както и с помпа с производителност до 130 м3/час.
 
Първата амфибия Truxor DM5045 с комплексно оборудване вече работи в защитените територии на Шабленско езеро. Специално за този резерват беше доставена машина с био хидравлично масло, което е напълно безопасно за околната среда при евентуален теч.
 
 
 
Търговците и сервизните специалисти на „НИКО-Агротехника” ООД са на разположение за всякакви подробности и въпроси за амфибиите на Dorotea Mekaniska. Повече информация може да откриете и на сайта ни www.niko-agro.com