В Киевска област вече три години съществува голяма ферма, занимаваща се с отглеждането на гъски. Основател и собственик на рентабилния бизнес е местна жителка на име Валентина Максимчук. Освен да развива стопанството си и да плаща данъци, Максимчук полага усилие за развитието на местното общество – създава работни места, пише изданието Meat-Inform.

Мартин Ганев: Биопроизводителите не са черната овца на земеделието

Във фермата в момента работят 40 души. Занимаваме се с отглеждането на гъски вече трета година. Тези птици са адаптирани към нашия климат и доста добре понасят зимата. Гъските не са взискателни към храната, разказва фермерката.

Гъските са водоплаващи птици. Поради това, ако решите да ги отглеждате, трябва да се погрижите за водоема, казва ръководителят на фермата Александър Ейсмонт.

В стопанството се отглеждат около 1000 птици от породата „Бяла сива“. Възрастна гъска тежи от 4 до 5,5 кг, тя е по-едра и по-тежка. На всеки мъжкар се падат по 3 гъски, поради това няма конкуренция между тях. За един сезон гъската е способна до измъти до 15 малки. Самците са производителни до петата или шестата година, а самките – до четвъртата-петата. Гъските са „колективни“ птици. Рядко се отделят от групата.

През зимния период на ден една птица изяжда около 300 грама зърно. Максимчук храни птиците си само с натурални фуражи – царевица, пшеница, протеиново-витаминен комплекс и др. Пернатите разполагат с достатъчно свободно пространство за придвижване из фермата и ежедневно излизат на разходка.

Най-добрата възраст за клане е до година. Месото на такава птица е нежно и не е твърде мазно. Фермата на Максимчук реализира както месото, така и яйцата от гъски. На местния пазар се търси и гъша мазнина.

Плановете занапред включват разширяване на производството и разнообразяване на предлаганите продукти. Например Максимчук вижда добър потенциал в производството на Фоа гра - специално приготвен черен дроб от угоена гъска или патица.