Бързи, прецизни, ефективни. Така бихме определили основните качества, които шведските сеялки Väderstad, притежават. По време на SIMA 2019 в Париж, компанията представи най-новите си модели, готови да надминат всички очаквания на фермерите. 
 
През тази година високоскоростна сеялка Väderstad Tempo L си постави целта да задмине световния си рекорд от 502 ха за 24 часа. Компанията анонсира за първи път на SIMA, изцяло новата сеялка Tempo L 8, както и нови конфигурации при модели Tempo L 12 и Tempo L 18. 
 
 
Трактор.БГ разговаря с Ларс Тулен, продуктов специалист за Tempo във Väderstad. 
 
“Новите модели Tempo L съчетават високоскоростна   сеитба с висока производителности изключителна точност  на семеполагане и торовнасяне. Изцяло новият Tempo L 8 ще разполага с 8 изсяващи секции, 3000 литров бункер за торове при разстояние между редовете от 700-800мм. Машината, традиционно за Tempo, отново ще предлага пълна гъвкавост за земеделския производител.
 
Новото и при трите модела е бункерът, оборудван с дозиращата система Fenix III. Това означава, че при сеитба, може да се използва до 350 кг тор на хектар при скорост 15 км/ч. Новите Tempo L 8 и L 12 и L 18 с новия  бункер, ще влязат в производство през есента на 2019 година, а премиерата на Tempo L8 ще бъде на Агритехника”, каза Тулен.
 
Известен факт е, че откакто на пазара се появиха сеялките Tempo L, те поставиха изцяло нов стандарт при сеитбата. Благодарение на специалната си разработка, машините от ново поколение, гарантират ненадмината прецизност при двойна скорост на традиционните сеялки. 
 
 
„Едно от основните предимства на сеялките Tempo е системата PowerShoot. Благодарение на тази технология, която използва въздушно налягане, за да поддържа пълен контрол над семето до земята, гравитацията се премахва от уравнението, така че скоростта и прецизността на поставяне на семето не са проблем за Tempo“, добави експертът.
 
С Tempo L имате една машина за няколко култури. Сеялката е подходяща за сеитба на царевица, захарно цвекло, соя, слънчоглед, памук и други. Това прави машината подходяща за всяко стопанство. И въпреки огромния си капацитет на полето, Tempo L се сгъва до 3 метра широчина, което позволява безпроблемния й транспорт на пътя.
 
 
„Tempo наистина внедрява революция в земеделските стопанства. Например, за да се избегне презастъпване при сеитба и при полета с неправилна форма, всяка изсяваща секция може да бъде стопирана индивидуално. Сеялките Tempo имат капацитета да сеят с натиск на изсяващата секция до 325 кг. Това позволява високоскоростна сеитба в широк обхват от почвени условия и тип почвообработка“, категоричен е Ларс Тулен. 
 
През тази година един от най-разпознаваемите продукти на Väderstad, празнува 20-годишния си юбилей. Това е култиваторът Carrier. 
 
„Carrier със CrossCutter Disk представихме на Агритехника 2017. Най-важната полза за фермерите е, че благодарение на ултра-плитката обработка на почвата, се осъществява пълно накъсване на растителната маса по цялата работна ширина, и то при работната дълбочина от само 2-3 см. Освен това Carrier може да бъде комбиниран и с предна сечка CrossCutter Knife, подравняваща дъска CrossBoard или други наши разработки“, разясни за Трактор.БГ Мария Редванз, мениджър продажби във Väderstad.
 
 
През последните години все повече се увеличава необходимостта от по-плитка обработка на почвата. Тук отново на помощ идва CrossCutter Disk, който бе избран за „Машина на годината 2018“, по време на Агритехника 2017 в Хановер.
 
„Благодарение на култиватора Carrier със CrossCutter Disk, фермерите могат да работят изключително интензивно с много ниски изисквания за мощност. Например, в плитка работна дълбочина със скорост до 20 км/ч. 
 
Опитвайки се да отговорим на все по-зелената политика, поставена от Европейския съюз (ЕС) за фермерите, дисковете CrossCutter намаляват разходите за препарати, подобряват мулчирането на растителните остатъци и ускоряват минерализацията. 
 
 
Наясно съм, че българските фермери също искат да бъдат иновативни и това неминуемо значи, че трябва да изберат за свой партньор бранд, който е иноватор и внедрява новите технологии в машините си. В този случай няма по-добър партньор от  Väderstad, чийто официален вносител за България, е Тайтън Машинъри България“, поясни Мария Редванз.
 
Повече информация за машините с марка Väderstad, както и за Тайтън Машинъри България, можете да намерите на *4040 или на titanmachinery.bg