Няма регистрирани случаи на шап по животните в Смолянска област при направените прегледи, съобщи д-р Милен Сираков, председател на Съюза на ветеринарите в Смолянско, цитиран от радио „Фокус“. По думите му това е опасно заболяване за чифтокопитните животни, но не опасно за хората. Признаците, по които се установява заболяването са поява на афти в устната кухина и междукопитната цепка.

 

Д-р Сираков предупреди стопаните, ако забележат някои от тези признаци или имат съмнения да се обърнат към ветеринарния лекар, който ги обслужва. По думите му, при наличие на болестта шап вече се правят полицейско-ветеринарни мероприятия. Районът се изолира и хората, които отглеждат животните и всички външни лица се допускат със специален пропускателен режим, за да може да бъде предотвратено огнището. Налага се и 10-километрова зона, в която започва наблюдение на всички животни от този вид.

 

При наличие на болестта шап се унищожават всички носители на вируса. Сираков допълни, че в момента лекарите работят по вземане на кръвни проби за бруцелоза, левкоза и за изследване за туберкулоза по едрите преживни животни. В края на годината се приключва работата по Държавната профилактична програма, а от 2014 г. отново ще бъдат подписани договори с Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), за да може да се следи цялостния статус на животните в област Смолян.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!