НОА работи върху предложението, което отправи към Министерство на земеделието и храните, относно санкциите, които трябва да се налагат за продажба на имитиращи продукти. Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация (НОА), обясни пред Фермер.БГ какви са внесените предложения.
 
„Законът за имитиращите продукти все още не е приет, но се очаква това да се случи през месец септември или октомври. Ние от НОА сме предложили при доказано несъответствие на етикет на млечен продукт с неговото съдържание, да се прилага санкция до 50% от годишния оборот на фирмата.“
 
Бисер Чилингиров съобщи, че от НОА са писали няколко писма до целия екип на Министерство на земеделието и храните, до браншовите организации, до представителите на областните консултативни съвети и се надяват техните идеи да влязат в сила. 
 
„Това, което НОА предлага са имитиращите продукти да се произвеждат, разфасоват, преопаковат в отделни предприятия, като търговски вериги, магазини и др да бъдат предлагани на отделни рафтове с ясно обозначен текст. Изключително много държим проверки на доставката на сурово мляко от фермата до млекопреработвателното предприятие и при доказано несъответствие на етикет на млечен продукт с неговото съдържание с до 50% от годишния оборот на фирмата. Предлагаме проверка на количеството сухо мляко, постъпило в мандрата и количеството на получените продукти от него, а също така и вземане на внезапни проби (извън плана) от магазините и обектите на обществено хранене на млечни продукти за съдържание на немлчени суровини и коректността на етикета. Ние държим на нашите идеи, имаме и подкрепата на другите браншови организации. С тези промени секторът ще се подобри. Нещата се случват и това е една добра крачка“, заключи Чилингиров.