Всички български овцевъди застават зад настояването за бързи мерки по отношение на отдаването на пасища и мери на хора, които нямат нищо общо с животновъдството. „Категоричното ми мнение е, че пасища и мери трябва да се отдават само на хора, които имат пасищни животни.

 

Това може да стане много лесно и системата сама да отхвърля подадени документи от хора, които не са реални животновъди“, заяви за Фермер.БГ Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация (НОА). Чилингиров допълни, че НОА категорично подкрепя искането на животновъдите в България максимално бързо да има решение по казуса с отдаването на пасища, за да бъде пресечена още в кампания 2014 порочната практика пасища и мери да се наемат от хора, които не отглеждат животни.

 

По думите на Бисер Чилингиров в много региони на страната, особено в планинските райони, масово пасищата се стопанисват от неживотновъди, а фермерите няма къде да пашуват стадата. „Това е геноцид спрямо българското животновъдство. Ако пасищата и мерите се дават единствено на истински фермери, то тогава животновъдството в България ще има ръст. Ако не се вземат спешни мерки и няма ясни решения, животновъдството у нас е обречено“, категоричен е Бисер Чилингиров.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!