От Националната овцевъдна асоциация (НОА) алармират, че животновъдният сектор не е запознат с проекта на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. „Обезпокоени сме от факта, че ПРСР 2014-2020 вече е написана в МЗХ, до дни така нареченият първи драфт ще бъде изпратен в Брюксел, а животновъдите не са наясно какво всъщност е разписано. Кога ще бъде представена пред реалните животновъди Програмата?, пита Бисер Чилингиров, Председател на НОА.

 

Членовете на НОА искат да са наясно какво ще получат в новия програмен период, искат конкретни цифри – какво ще получат на декар, на глава животно“, заяви още за Фермер.БГ Бисер Чилингиров, председател на НОА. По думите му браншовите организации в сектор „Животновъдство“ не са включени във фокус групите, които работят по текстовете на Програмата. „НОА има информация за хората, които са включени в тези групи – те са от земеделското министерство и ДФЗ, от научни институти и университети, от неправителствени огранизации.

 

Но сред тях няма нито един представител на браншова организация от сектор „Животновъдство“. Повече от странно е, че изключение е направено единствено за асоциацията за развъждане на френската порода овце Ил дьо Франс”, заяви Чилингиров. Той е категоричен, че животновъдите, в това число и овцевъдите, преживяват едни от най-тежките години от началото на прехода. “Искаме да знаем ще ни бъде ли изплатена останалата част от субсидиите за глава животно.

 

Животновъдите са притесни от липса на пари – сега започват да се агнят първите агнета, които трябва да се маркират, да се впишат в книгите, трябва да се пътува до фермите, за което са нужни пари“, допълва Чилингиров. Категоричен е, не трябва решение да се търси едва когато възникне сериозен проблем. „Трябва да се мисли и да се планира предварително, няма друг начин. Нали има Стратегия за развитие на животновъдството – апелът ми е тази Стратегия да не стои по рафтовете, а да се чете, да се обсъжда в браншовите организации и да се прилага.

 

Стига сме се оправдавали, че ЕС не разрешава това или онова, защото това не е вярно. Европа разрешава всичко, стига да е обосновано“, е мнението на председателя на НОА. Животновъдите настояват новата Програма за развитие на селските райони незабавно да бъде представена пред бранша още преди да бъде изпратена в Европейската комисия.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!