Възможно е да се стигне до ликвидиране на едно уникално племенно богатство - български млекодайни крави, селектирани в продължение на десетилетия от нашите учени в сферата на говедовъдството. За това предупреди Николай Андреев - председател на Съвета на директорите на "Ел Би Булгарикум"- лидер в млечния бранш, по време на празника на киселото мляко в Трън, съобщи БТА. Опасността се е появила след отпадането на квотите за прясно мляко в Европейския съюз, което е довело до голямо напрежение сред млекопроизводителите у нас. 
 
От над 0,70 лв./л в момента цените са спаднали на 0,40 лв./л и не могат да покрият разходите на производителите. Това е пагубно и може да се стигне до фалити, предупреждава Андреев. По думите му единствено големите ферми, които ползват механизации и съвременни методи за отглеждане на животните, могат да издържат конкуренцията. 
 
Андреев апелира за спешно вземане на протекционистични мерки и въвеждане на стимул на литър произведено качествено мляко. Според него това може да стане чрез осигуряване на премия, свързана не с броя на притежаваните от производителите животни, а с качеството на млякото, което се предава на млекопреработвателните предприятия. 
 
В Трън се състоя за пети път празник на киселото мляко. Проявата тази година бе посветена на 110-годишния юбилей от откриването на пръчковидната млечнокисела бактерия "лактобацилус булгарикус" от д-р Стамен Григоров. Над 30 производители на мляко и местни кулинари показаха домашно и промишлено подквасени млека и десерти, направени с кисело мляко. Гост на празника бе и делегация от японското посолство, водена от първия му секретар Такеши Огино.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!