Животновъдите получават противоречиви информации за болестта син език и за това какви действия да предприемат, когато болестта застигне стадата им. За това алармират фермери в редакцията на Фермер.БГ.
 
Николай Александров, заедно с брат си и баща си от две години се занимава с животновъдство като отглеждат 100 овце аваси и близо 50 крави и телета в пернишко село. Само три са умрелите от син език животни в стопанството им, болни за сега няма, но стопаните влагат сериозни средства за превеция на болестта по животните.  
[news]

Независимо, че МЗХ обяви, че няма да възстановява разходите за лечение на животните от Син език, фермерите си пазят всички фактури за направените разходи – по превенция и лечение. Отделен е въпросът дали държавата ще ни даде нещо или не! Ние трябва да си спасим животните, коментира пред Фермер.БГ Николай.
 
Когато трите овце в стадото умират, Николай получава инструкции от ветеринарния лекар да чака камион на екарисажа. Малко по-късно става ясно, че екарисажът няма да дойде, защото е преустановил дейността си. След като разбрахме, че екарисажът няма да дойде, загробихме животните, според указанията на ветеринарния лекар. А пет дни по-късно той ни звъни и пита: Защо сте загробили животните, трябваше да чакате екарисажа. Какво всъщност трябва да направим с труповете на тези животни?!, пита Николай.
 
Фермерите признават още, че наистина са в неведение както по отношение на компенсациите за умрелите животни, така и за допълнителния de minimis, за който подаваха документи. От Областната дирекция на ДФЗ ни обясняват, че за сега няма никакво решение и никой не се ангажира с повече информация за компенсации и т.н., обясни Николай Александров. 
 
Въпреки уверенията ма МЗХ, че няма да има глоби за отпадналите животни, много от животновъдите са притеснени от санкции заради това, че не са спазили срока, в който трябва да задържат броя на животните в стадата си в следствие на синия език. До нас достигат слухове, че Фондът налага санкции за липсващи животни. Притеснени сме и до голяма степен се информираме основно от медиите, както и самите ние помежду си, обясни Николай.
 
Няма какво да се сърдим на хората от РА, които ни идват на проверки – те си вършат работата – да установят колко животни имаме. Не можем да се сърдим на тези хора. По-скоро решението трябва да се вземе на по-висше ниво, за да има конкретика и яснота какво реално прави държавата, коментира фермерът. 
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!