Таксите за издаване на годишни разрешителни за движение на извънгабаритната земеделска техника по пътищата трябва да бъдат на "разумни и приемливи" за земеделските производители нива. Това посочват от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) по повод пувликувания проект на Наредба на МРРБ относно придвижването на колесните трактори, тракторни ремаркета и друга колесна самоходна техника, регистрирана за работа Закона за регистрация и контрол на земеделската и горска техника.
[news]

В проектоизмененията е записано, че разрешителното ще важи само за пътищата от  първи, втори и трети клас, включени в списък, утвърден от Агенция „Пътна инфраструктура“. НАЗ настоява списъкът да е публично достъпен, както и да участва в съгласуването му. 
 
НАЗ настоява да се предложат и залегнат разумни и адекватни мерки, които да позволяват по изключение движението на извънгабаритната селскостопанска техника и в тъмната част на денонощието. Земеделските производители не могат да преустановят дейността си и при всички положения ще извършват агротехническите мероприятия в оптималните срокове, което налага понякога и движение на селскостопански машини в тъмната част на денонощието. В този смисъл, земеделските стопани ще бъдат административни нарушители и ще търпят сериозни санкции. Разписаните рестриктивни текстове отварят широко вратата за бъдещи корупционни практики.
 
Относно електронното подаване на заявление за разрешително – не всички земеделски производители разполагат с електронен подпис и трябва да се предвиди и друга възможност за подаване на заявлението, коментират от НАЗ.