Ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) провежда днес заседание в Арбанаси, след което ще се срещне с министъра на финансите Владислав Горанов. 
[news]
Основна тема на преговорите ще бъде Наредбата за нивомерите и касовите апарати на фермерските цистерни за зареждане на горива за собствени нужди. „Имаме уверението на министър Горанов, че Наредбата няма да се приложи докато не се съгласува с нас. Искаме да видим всички цифри и факти – какво е регистрирано в НАП като обеми, декларирани декари, за да стигнем до консенсус и до правилното решение“, коментира пред репортер на Фермер.БГ Румяна Ангелова. 
 
На срещата ще бъде обсъдена и новата схема за намалена ставка на акциза за горива за земеделието и по какъв механизъм ще се прилага тя от 2015 година. Министър Горанов не иска горивото да излиза от митническите складове без платено ДДС и акциз, за да няма злоупотреби, ето защо преговорите продължават, посочи Ангелова. 
 
Ще бъде засегната и темата за осигуряване на достатъчно финансиране за закупуване на противоградни ракети, защото милиони декари реколта са по риск от градушки, а първите поражения вече са факт в Северозападна България и на места в Южните райони. „Макар че има осигурени ракети за началото на сезона, имаме информация, че те не са платени. Ето защо е важно проблемът да се реши кардинално, а не година за година, както е до сега“, коментира Румяна Ангелова. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!