Произход Кентъки, Америка през 1804 г. Открита в Европа през 1885 г. във Франция
Предпочита райони с валежи през периода пролет и начало на лятото
Оптимално условие за развитие на болестта е температура 27 °C и влажност 90%
До 80-те години на миналия век се среща само в райони с умерени условия
През 2003 г. Германия е с компрометирана реколтата между 30-80% в отделни райони
Патогенът бързо колонизира цялото зърно, което придобива набръчкан вид и се мумифицира за 3-4 дни

 

Тази болест напада почти всички зелени органи на лозата (листа, леторасти, плодове, гроздове), като в някои години дори се среща и върху съцветията. По листата се появяват първо кафеникави петна с размер до 20 мм, след това пикнидии - кръгла форма с черни очертания. 


Върху плодовете симптомите на тази болест се проявяват, като светло-кафяви, заоблени петна, които обхващат  цялото зърно за 2-3 дни. Върху леторастите се наблюдават удължени, лилави до тъмнокафяви петна, които некротират и върху тях се появяват малки черни  образувания пикнидии (плодните тела на гъбата).

Виждали ли сте тези симптоми?

Кога е най-чувствителна лозата към този патоген?

Младите листа са силно податливи на болестта, докато нарастват, след това стават по-слабо чувствителни. Младите плодове не се заразяват, докато калпачетата не са паднали, но са изключително податливи през първите 2 до 3 седмици след падането на калпачетата. Лозите стават по-слабо чувствителни до 6-7 седмици след цъфтежа. 

По-високата устойчивост е свързана с възрастта и температурата. Най-общо казано лозата е най-чувствителна срещу този патоген от фаза „преди цъфтеж“ до фаза “затваряне на грозда“.

Как температурата и влагата влияят при развитието на патогена?

Въпреки че оптималните условия за развитието на този патоген е температура 27 °C и влажност 90%, той проявява голяма пластичност и има възможност да се развива в широк диапазон, по отношение на температура и влага. 


Например зараза не може да протече, когато температурата е около 7 °C, като в този случай няма значение продължителността на валежите. Както ниските, така и високите температури са неблагоприятни за развитието на патогена или по-точно казано при високите температури се изисква доста дълъг период на валежи. 


Така например, ако температурата е около 30-32 °C за протичането на заразата са необходими поне 12 часа продължителност на валежите. Важно е да знаете, че най-голяма опасност от появата на този патоген е при температура около 27 °C и продължителност на валежите около 6 часа. 


Болестта се причинява от гъбата Guignardia bidwellii и през последните няколко години причинява сериозни проблеми на българските лозари. Понякога този патоген наричан у нас черно гниене се подценява при провеждането на растително-защитните мероприятия, а когато бъде установен, е много късно и той вече е „коригирал“ качеството и количеството на добива. 


Нашият съвет към всички ангажирани лозари е да плануват растителната защита срещу този патоген още в началото на сезона, преди цъфтеж и да го адаптират с останалата растително-защитна програма. Също така трябва да се третира с продукти, специално регистрирани срещу този патоген и доказали своята висока ефикасност, като системния фунгицид Динали.

 

Ако искате да участвате в играта, моля, попълнете въпросника ТУК или по-долу.

Правила на играта "Научи  и спечели със Syngenta" в периода 18.05.2022 - 01.06.2022  Изтеглете ги оттук

 

ВЪПРОСНИК