Темата за младите овцевъди и козевъди ще дискутират експерти от 21 държави във Велико Търново по време на кръгла маса, в рамките на Националния събор на овцевъдите и козевъдите. По традиция форумът ще се проведе край Петропавловския манастир до град Лясковец на 11, 12 и 13 май 2018 г.
 
 
Събитието, чийто медиен партньор е Фермер.БГ, се организира от Сдружение "Национален събор на овцевъдите в България" и Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерство на земеделието и храните. 
 
Акцент на седмото издание на най-големия овцевъден събор е международното участие, което ще е в контекста на българското председателство на Съвета на ЕС. Експертите ще разгледат основните предизвикателства пред младите овцевъди и козевъди, както и тенденциите в поведението на младите потребители.
 
 
В кръглата маса, която ще се състои на 12 май, ще вземат участие представители на браншови организации от Европа и Азия. В тазгодишното издание участие ще вземе и проф. Елиша Гутвайн от Израел. Той е един от най-изтъкнатите специалисти в света по породите Асаф и Аваси. Експертът участва и в международната конференция, организирана от НАРМОБ и ИАСРЖ, по време на животновъдното изложение в Сливен през 2010 г. 
 
 
 
Организаторите на Националния овцевъден събор са предвидили редица възможностите за разтуха, включително и безплатни хоротеки в две от вечерите на събитието. Тази година съборът ще заложи на разширяване на био пазара, като очакванията са повече производители на качествена храна да се включат във формата.
 
Националният събор на овцевъдите е подкрепен от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец.