Животновъдите, които искат да получават държавна помощ за компенсиране на разходите, свързани с изпълнение на мерките по Държавната профилактична програма и Програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните, няма да са задължени да купуват ушни марки само от една фирма-доставчик.

„Това се случва благодарение на бързата намеса от страна на заместник министър Явор Гечев, който днес обсъди темата с представители на животновъдни организации“, съобщи за Фермер.БГ Симеон Караколев, председател на Националната асоциация за развъждане на синтетична популация българска млечна (НАРСПБМ).

Според сега действащите правила, за да получат държавна помощ за закупените ушни марки на животните, животновъдите бяха задължени да ги купуват от една единствена фирма на цена с 40 до 60% по-висока от реалната и актуалната към момента на пазара, припомни Караколев.

Преди седмица дванадесет животновъдни организации изпратиха отворено писмо до Премиера и МЗХ, в което изразиха несъгласието си с „въвеждането на монопол“ и с настояване за „прозрачни пазарни отношения и равнопоставеност при избор на доставчици на стоки и услуги при наличието на свободен пазар за ушните марки“.

В резултат зам. министър Гечев съобщи на среща с животновъдите, че ще бъдат предприети промени в ЗВМД, както и в Наредбата за Схема за предоставяне на държавната помощ, според които стопаните ще могат да получават държавна помощ, независимо от коя фирма са закупили ушните марки за идентификация на животните си.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!