В Регистъра, публикуван на интернет страницата на БАБХ, има посочени около 380 обекта, които могат да обезвреждат страничните животински продукти. Оказва се обаче, че тези, които са от първа категория – специфично рискови материали, могат да се обезвреждат в два екарисажа – във Варна и в Шумен. Това обясни д-р Диляна Попова от Асоциацията на месопреработвателите пред БНР. 
 
 
Асоциацията на месопреработвателите в България преди около месец отправиха запитване относно компаниите, с които БАБХ подписва договор за събиране и унищожаване на животинските отпадъци. Асоциацията настоя да получи информация за регистрираните екарисажи, както и за фирмите, които имат договори с БАБХ, тъй като проблемът с извозването на отпадъците всяка година изниква с пълна сила. 
 
 
Относно въпроса, директорът на екарисажа в Шумен, Мирослав Александров коментира:
За тази година екарисажът в Шумен няма сключен договор с Агенцията по безопасност на храните. Беше обявен конкурс за тази дейност, на който се явихме, но поради нарушение в процедурата решихме да обжалваме и всъщност цялата обществена поръчка е в процедура на обжалване, така че никой реално от участвалите кандидати не е сключил договор за 2016 г. През годините назад сме обслужвали около две трети от територията на страната. Останалата една трета обслужваха колегите от село Тополи, Варненско. Събраните от нас животни за тези 18 области варират от порядъка между 300 и 400 тона месечно. Понякога сме стигали до 700 и 800 тона средно месечно. В момента тази дейност, доколкото ми е известно, никой не я върши.
 
 
Д-р Диляна Попова от Асоциацията на месопреработвателите обясни какво е породило безпокойство сред членовете на асоциацията:
Това, което породи безпокойство сред нашите членове, е, че възникна проблем със събирането, транспортирането и обезвреждането на страничните животински продукти, тъй като в Регистъра, който е публикуван в интернет страницата на Агенцията по храните, има публикувани около 380 обекта, които могат да обезвреждат странични животински продукти, но много е трудно фирмите да се ориентират в този регистър и имахме информация, че екарисажът във Варна спира да събира животинските продукти от регионите. Оказа се, че страничните животински продукти, които са от първа категория – специфично рискови материали, могат да се обезвреждат в двата екарисажа – екарисажа във Варна и екарисажа в Шумен. Нашите фирми имат материали и от другите две категории и в крайна сметка тези продукти трябва да бъдат транспортирани до съответен обект, в който да бъдат обезвредени, за което се изисква и представя документ. Получихме отговор от Агенцията по безопасност на храните след един месец, тъй като ние сигнализирахме в началото на юни. С този отговор ни информират, че е имало обществена поръчка, но тъй като е имало обжалване на тази обществена поръчка, Агенцията по храните е принудена да накара всяка областна дирекция да сключи индивидуални договори с различни фирми за събиране и обезвреждане на труповете в съответната област.
 
 
И фермерите трябва да си плащат за извозване и обезвреждане на животински отпадъци. Това мнение изрази в предаването директорът на Агенцията по безопасност на храните Дамян Илиев:
Всички, които са в бизнеса, би трябвало да си плащат, както предприятията, така и големите ферми. Това е моето мнение, но това няма законова стойност в момента.
 
 
Очаква се решението на ВАС относно процедурата за обществената поръчка за екарисажи за обезвреждане на животински отпадъци да излезе в началото на октомври:
Започваме нова процедура, която ни дава възможност, ситуацията с дерматита в момента като извънредна мярка, да се направи нов договор, който да е временен и който е дотогава, докато излезе решението на ВАС, за да може да имаме време, ако ВАС излезе с решение, че анулира този конкурс, да имаме време да направим нов.
 
До момента за тази година за извозване и обезвреждане на животински отпадъци са отделени 840 хиляди лева, каза още Дамян Илиев.