Министерството на земеделието и храните (МЗХ) ще позлва дългогодишния модел на френската държавна служба за земеделие - FranceAgri Mer, за да осъществи подобряване на работата и реформи в Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ). Това стана ясно от изказване на министър Десислава Танева по време на селскостопанското изложение SIA 2016, което се провежда в момента в Париж, предаде репортер на Фермер.БГ.

 

Франс Агри Мер е една от най-престижните земеделски консултантски служби в Света, като има изградена голяма мрежа от офиси в селските райони. Службата е един от основните източници на информация при формирането на анализите в международната борсова търговия със зърно, мляко и месо.

 

"От миналата година ние започнахме да развиваме НССЗ, вие сте свидетели на това; Започнахме консултантска помощ по мярка Млад фермер; тази година помощта ще е за малките фермери; официално се обръщаме към всички потенциални кандидати по мярка 6.3 да се обръщат за съвети именно към НССЗ", заяви министър Танева и допълни, че НССЗ се е представила много добре през изминалата година по повод проектите по мярка 6.1 - Млад фермер.

 

Танева допълни, че НССЗ ще продължава да бъде развивана и зависи според политическата приемственост, дали реформите ще бъдат докарани до край. Министър Танева даде пример с подобни консултантски държавни служби, които също така функционират ефективно и в САЩ.