Министърът на земеделието и храните Десислава Танева обяви, че в края на месец май ще бъде представен модел за противоградова защита, чрез който ще може да се осигури защита върху всички земеделски площи в страната, предаде Фокус. 
 
Моделът ще изисква участие във финансирането от самите земеделски стопани, но все още не са ясни необходимите средства за функционирането му. Министър Танева отрече лошото време през последния месец да е причинило големи щети на земеделската продукция.
 
"По никакъв начин към момента няма установени щети в размер, който би предизвикал нарушен търговски баланс - такъв, какъвто е обичайния, на която и да е от земеделските суровини, които се произвеждат. Най-голяма щета към момента, предвид времето, има преди всичко в сектор "Плодове и зеленчуци" в някои райони, където паднаха градушки. Това е част от земеделието и това е една от причините да казваме, че най-тежко е земеделието, защото зависиш от природата", обясни министърът.
 
"Към момента работят всички площадки за противоградова защита, само че всички сме наясно, че България защитава чрез Агенцията по градушките малка част от земеделските площи. В момента ракетите, с които е осъществена противоградова защита в районите, в които има изградени площадки, са близо половината от цялото годишно потребление, а сезонът все още не е преполовен. Тоест интензитетът на противоградова защита в момента е по-висок, отколкото минали години. Просто годината е такава", добави Танева.
 
По думите на земеделския министър, от няколко месеца се работи по проект за структурна промяна в противоградовата защита в страната, съгласно който ще може да се осигури защита върху всички земеделски площи чрез два типа противоградова защита.