Министерството на земеделието и храните предвижда промени в режима за предоставяне на пасища, обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на бизнес форума „Региони в растеж“, който се проведе във Велико Търново, предаде репортер на Фермер.БГ. 
 
Танева посочи, че експертният потенциал на МЗХ ще бъде насочен към създаване на много ясен и точен режим във всяка местна власт за това как по най-лесен начин да достигат общинските пасища до всеки животновъд в съответната община. 
 
Освен, че общинския поземлен фонд се използва за изхранване на животните, той се използва и за получаване на подпомагане по директните плащания, което е подкрепа за земеделското ни производство, подчерта Танева. 
 
„Политиката, която провежда настоящият политически кабинет на Министерството на земеделието и храните по отношение на поземления фонд от мери, пасища и ливади изрично е в посока ползване на този фонд от българските земеделски производители – животновъди“, коментира Танева. 
 
Земеделският министър съобщи още, че с промените ще се даде възможност на общините да да запазват малки парцели от фондовете си, но само когато става дума за инвестиции и то при строг режим: „Не можем да говорим за процентно съотношение, а за изрично уредени хипотези в закона, при които това ще е възможно’’, обясни министър Танева. 
 
Дебатът за промените по отношение на общинските пасища ще започне след приключване на Кампанията по заявяване на директните плащания за 2016 г.