Младият фермер Мирослав Малинов Чилингиров е един от първите, подали проекти по стартиращата днес мярка 6.1 Стартова помощ за млади земеделски стопани на Програмата за развитие на селските райони. Проектът беше подаден в Хасково в присъствието на министърът на земеделието и храните Десислава Танева.
 
Пред журналисти Мирослав Чилингиров заяви: „Искам да остана в България и да развивам животновъдството. Завършил съм висше образование в Аграрния университет. От доста време животновъдството е наш семеен бизнес. Покрай баща ми се запалих в тази насока. Имам стадо от 114 бройки, като подадох документи по мярката Млад фермер, за да мога да се развивам. Смятам да увелича стадото си. Мечтата ми е да имам собствена фермера с оборудване и доилни зали”, допълни младият земеделски стопанин“.
 
Младият земеделски стопанин е на 26 години. Той е регистриран земеделски производител от 12 май 2015 година, като стопанството му е разположено в село Родопи, общ. Хасково, обл. Хасково. 114 -те овце за мляко, които отглежда, му дават СПО в размер на 8 335 евро. Агнетата се отглеждат за продажба. 
 
Фермерът планира да увеличи СПО с увеличаване броя на животните със 70 овце майки, като 35 бр. ще бъдат закупени, а 35 бр. от собствено възпроизводство. Мирослав Чилингиров възнамерява да наеме нова сграда за животновъдния си обект.

Министър Десислава Танева поздрави младия фермер за това, че се е възползвал от възможността да му бъде изготвен безвъзмездно бизнес-плана от НССЗ: "Искам да поздравя младия земеделски производител, че се е организирал така, че да бъде готов още в първия ден”, коментира министър Танева. „Приоритетите и на този прием са познати – животновъдство, плодове, зеленчуци и биоземеделие. Кандидатът днес е също млад животновъд с овцевъдно стопанство, което при одобрение на мерките ще го увеличи. Радвам се, че е млад човек и се занимава с едно от най-тежките земеделски производства – животновъдството и в частност овцевъдство, за което заслужава поздравления”, каза още Десислава Танева. 
 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!