Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков обсъди с представители на френски браншови организации за развъждане на овце конкретни предложения за сътрудничество в областта на овцевъдството и възможностите България да изнася агнешко месо за Франция, според подписано споразумение от месец февруари тази година. На този етап се обсъжда програмата, по която ще се работи, за да се осигури солидна търговска мрежа за българските фермери, както и екипи, които да отговарят за развитието на породите овце, съобщават от пресцентъра на МЗХ.

 

По думите на министър Греков чрез този проект ще се създаде социален ефект, който ще бъде от изключително значение, тъй като през последните 20 години за развитието на животновъдството у нас не са полагани грижи. „От няколко години се наблюдава промяна в търсенето и изискванията към агнешкото месо, които не са за пренебрегване. Това е и необходимостта да се използват различни връзки за кръстосване между породите овце. Много важен е и инженерският опит, който да помогне при кръстосване на животните, за да постигнем качествено месо“, отбеляза Ерик Бодина, зам.-председател на овцевъдна организация във Франция.

 

Според изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството проф. Васил Николов българското овцевъдство задоволява вътрешния пазар, но на ниски цени. „Имаме ресурс и за външните пазари, но на този етап е необходимо да се намери сигурен външен пазар за българското агнешко месо, тъй като българските производители се нуждаят от сигурни пазари и финансова помощ“, каза още проф. Николов.

 

В проекта за партньорство между България и Франция участват още Унгария и Румъния. Той е от европейско значение и ще бъде представен пред Брюксел, за да бъде включен в целите на ЕС за 2014 година.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!