Позицията, която изложиха колегите от Чехия и Унгария за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) съвпада почти 100% с тази на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Това каза Мариела Йорданова, член на УС на асоциацията по време на дискусия за бъдещето на политиката в Европа за селското стопанство след 2020 г., която се проведе в рамките на Осмия национален агросеминар на НАЗ
 
„Ние сме категорични, че финансирането на ОСП трябва да бъде силно за Първи и за Втори стълб, обвързаната подкрепа трябва да остане при сегашните си нива и в сегашния вид. 
Притеснени сме обаче, че амбицията е за по-зелена политика след 2020 г. Искаме ясни предварителни условия, за да се предотвратят тежките финансови загуби, които търпим“, каза Йорданова.
 
Според нея прехвърлянето на средства от Първи към Втори стълб и обратно е твърде амбициозна задача и ако се реши да бъде правено, това трябва да стане след сериозен анализ, а освен това има твърде голям процент на непредвидими последствия от подобни действия. 
 
Йорданова направи препратка към изказването на Бела Кочи от унгарската земеделска камара
 
„И при нас враговете на земеделците са два – евродепутатите и климата. Притеснени сме след срещата с представители на Европарламента, която беше наскоро в София. Ние (НАЗ – бел. ред.) сме против таваните. Нашето становище по тази тема беше прието негативно. 
Моето впечатление е, че европейските политици го удрят на предизборна кампания с много популизъм. 
Стремим се към една много социална дейност с помощта на ОСП“, подчерта Йорданова. 
По повод стратегическите планове, тя посочи, че позицията на асоциацията и на държавата е те да са избор и отговорност на страните-членки. 
 
 
„Оттук обаче следва едно голямо НО. Ние  - държавата и браншовите организации, поемаме огромната отговорност да се самозадължим условията, които сами си измислим, да ги спазваме и да носим отговорност.
 
Надявам се много бързо браншовите организации да узреят и да осъзнаят каква отговорност имаме, защото това е двустранен процес. 
Ние трябва да сме компетентни, аргументирани, защото като заявяваме позиция, трябват аргументи. Само с декларации не се защитава“, посочи Мариела Йорданова и добави: 
 
„Завидях на колегите от чешката камара заради организация и възможността за лобизъм. Нашите евродепутати не разбират от земеделие. И нашата задача е да се включим и да отстояваме нашите мнения. Много е кратко времето“. 
 
Йорданова оповести и, че се готви ново заседание на Националния земеделски форум, което ще се проведе през януари. На него ще бъдат засегнати няколко теми, като най-голям фокус ще бъде поставен върху дефинициите, които са от изключителна важност. 
 
В края зимата пък Националната асоциация на зърнопроизводителите ще е домакин на срещата на Европейските земеделски камари. 
 

Следете темата и на cap4us.fermer.bg