Консултативен съвет по животновъдство се провежда днес в Министерството на земеделието и храните. В дневния ред на заседанието е записано, че Българската агенция по безопасност на храните ще предостави актуална информация относно изплащане на обезщетенията във връзка със заболяването „Син език“.
 
Експерти от Земеделското министерство ще дадат актуална информация във връзка с подпомагане на животновъдите – директни плащания и държавни помощи.
 
От дирекция „Развитие на селските райони“ ще бъде предоставена информация във връзка с „Програма за развитие на селските райони“ 2014-2020.
 
Животновъди съобщиха пред Фермер.БГ, че по време на Съвета ще настояват за ясна и точна информация за това дали е поръчана ваксината за Син език за пролетта на 2015-та. По време на срещата с браншовите организации в петък животновъдите са получили категорично уверение, че ваксината е поръчана, но участниците ще настояват да видят документ, който доказва, че има сключени договорни отношения с фирмата производител на ваксината. Настояваме за гаранции, че ваксината наистина ще бъде доставена навреме и догодина ние няма да изживеем ужаса от тази година, коментираха от бранша. 
 
Очаква се на срещата с ръководството и експертите на МЗХ да бъде повдигнат и въпроса среферентната дата за получаване на национални доплащания на говеда и биволи. Независимо какъв е регламентът, в момента в страната има много животновъди, които не са действащи, а получават плащания по референтна дата. В същото време има много хора, чиито животни са се увеличили след референтна дата или такива, които са създали нова ферма, но заради референтната дата те не получават субсидиране. 
 
Животновъдите ще настояват да се помисли за de minimis за козите и за кравите предвид тежката ситуация в сектора в момента.  
 
По време на Консултативния съвет в четвъртък фермерите ще поставят и въпроса с пасищата и мерите. Фермерите са категорични, че много европейски пари не достигат до животновъдите, тъй като част от пасищата реално не се използват от реални животновъди. Стопаните ще настояват за обвързване на мерите и пасищата с брой животни.  
 
Заседанието на Консултативния съвет по животновъдство е насрочено за 13 часа. 
 
Очаквайте подробности!
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!