Национална програма, одобрена от правителството днес, посочени приоритетните за ветеринарната медицина у нас заразни болести и зоонози, които могат да имат значително икономическо въздействие върху животновъдството или да представляват заплаха за общественото здраве. 
 
 
Списъкът от инфекции с висок риск включва Африканска чума по свинете (АЧС), Класическа чума по свинете, Ку-треска, Син език, Треска от Западен Нил и други. В съобщението не беше отбелязана специално Чумата по дребните преживни животни (ЧДПЖ), която беше регистрирана за първи път у нас и в ЕС миналото лято, като предизвика силно напрежение сред овцевъдите и козевъдите в Югоизточна България.
 
 

За всяка болест са описани подробно мерките, които трябва да се предприемат и които се финансират от държавата.

 
Документът, утвърден от министрите, представлява „Национална програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните, включително зоонозите за периода 2019 - 2021 г.“.
 
„Поради географското си местоположение България е постоянно застрашена от проникването на болести по животните и зоонози чрез непрекъснатия трафик на хора, животни и транспортни средства през страната. Това налага поддържането на постоянно действаща система за профилактика и контрол срещу заразните болести по животните“, поясниха от правителствената информационна служба.
 
Оттам припомниха, че поддържането на добър здравен статус на животните и на качеството на храните, добити от тях, е гаранция за свободното движение на животните и на животинските продукти в ЕС, а също и за безпроблемния износ за трети страни.