Кметът на русенската община Сливо поле  Валентин Атанасов препоръчва на частните стопани да заколят прасетата си и да ги съхранят в замразено състояние, преди те да се разболеят от опасната Африканска чума по свинете (АЧС).
 
 
Ветеринарните лекари и местните власти в региона се готвят за среща със заразата, която доближи България от територията на Румъния и е вече на около 50 км от границата ни. 
 
„Единият вариант е тези, които желаят, да си заколят прасетата, да ги съхранят, за да могат да ги консумират. А който не желае - да си спазва всички изисквания, които ветеринарите са наложили. Това е риск“, каза кметът Валентин Атанасов, цитиран от БНТ 2.
 
Голямата опасност е смъртоносният вирус да обхване свинекомплексите в област Русе. В района се намират три от най-големите свинеферми в България, където в момента се отглеждат близо 100 000 животни. Близо 80 са регистрираните свине в единайсетте населени места в община Сливо поле.
 
Тодорка Друмева от село Черешово отглежда в двора си само едно прасе и ще се вслуша в съвета на кмета. Тя предпочита да се раздели с животното, преди то да се разболее.
 
Снимка: МЗХГ
 
„Ако моето се разболее, ще се разболее и на съседа. Честно да си кажа няколко дни се двоумихме. Мъчно ни беше. По-добре едно да заколиш, отколкото стотина“, обясни Тодорка Друмева. 
 
Двойната ограда и дезинфекцията на всички хора и автомобили, които влизат в свинекомплексите в района са целогодишна мярка срещу разпространението на болести по животните.
 
„Ако се намери вирус в домашно прасе, тогава в радиус от 10 км се отцепва района и става карантинна зона. За 90 дни трябва да се наложи карантина и тогава какво правим? Искаме да ни се даде коридор и право да търгуваме под контрола на властите“, коментира Вихрен Димитров, изпълнителен директор на свинекомплекс.
 
Засега няма сигнали за заразени или мъртви прасета на територията на община Сливо поле.
 

 

Близо 80 са регистрираните свине в единайсетте населени места в община Сливо поле.
Близо 80 са регистрираните свине в единайсетте населени места в община Сливо поле.