Африканската чума по свинете (АЧС), за съжаление, не подмина и България. Към момента в страната са унищожени близо 20% от всички свине в страната, а броят на огнищата постепенно расте.

Вижте новата ни анкета: Трябва ли да се промени редът за животните тип „заден двор“?

Редица експерти изказаха своите мнения за чумата и коментираха, че е напълно реалистично и следващата година у нас да не може да се овладее болестта. Според земеделският министър Десислава Таневанай-вече уязвимите на заболяването са животните от тип „заден двор“, които са без мерки за биосигурност. 

Към момента продължава доброволното умъртвяване на нерегистрираните животни от личните стопанства. За целта Ви попитахме - Трябва ли да се евтаназират всички прасета в стопанства тип „заден двор“?

В анкетата ни участие взеха над 1100 читатели. 31 на сто са посочили като отговор, че тези прасета трябва да бъдат умъртвени, тъй като при тях мерките срещу чумата не работят.

20% от нашите читатели смятат точно обратното. Според тях прасетата от стопанства тип „заден двор“ не трябва да се умъртвяват, тъй като те не разпространяват вируса на АЧС. 

17 на сто от отговорилите също смятат, че тези животни не бива да се избиват, тъй като това е важен поминък за хората. 15% от отговорите са посочили като отговор, че не смятат, че избиването на свинете тип „заден двор“ ще помогне за стопиране на АЧС.

7% са посочили, че тези прасетата трябва да се евтаназират, но само в най-рискованите за чумата райони.

Други 3% от нашите читатели са посочили като отговор „Да, но само нерегистрираните животни, защото нямат лекар“, а останалите 3% са отбелязали, че не могат да преценят кое е най-правилното решение при тази ситуация.

 

Всички новини по темата вижте ТУК