Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) се срещна вчера със земеделския министър Румен Порожанов. Причината – предстоящата изкупна кампания на овчето мляко, както и пазара на агнетата, съобщиха от НОКА за Фермер.БГ.
 
 
Акцент на дискусията, която продължи повече час и половина, беше проблемната изкупна кампания на млякото, заради ниските цени. Какво обаче договориха овцевъдите с министър Порожанов?
 
„Причината за неизкупуване на млякото в редица региони на страната е, породена от факта, че има залежала суровина в складовете на преработвателите. За целта Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) ще обследва всички мандри, за да се провери до каква степен наистина има залежала суровина“, обясниха от НОКА.
 
В следващите няколко дни МЗХГ ще проведе среща с преработвателите, а в петък вероятно ще се състои и втората дискусия с животновъдите.
 
„На срещата с преработвателите, МЗХГ ще дискутира редица казуси, свързани с млякото. Такъв е например момента при сключването на договорите, когато най-редовно не се посочва цена. Това дава възможност на мандрите всеки път да определят различна цена за суровината. Един ден цената може да бъде 1,20 лв./литър мляко, на следващия вече да е 1,00 лв./литър. По никакъв начин интересът на производителя не е защитен. След създаването на нормативна уредба това ще се промени“, категорични са от НОКА.
 
На срещата бе дискутирана и темата с веригите, като идеята е с тях да се договори възможността за предоставяне на щандове. По този начин овцевъдите по региони ще могат да преработват млякото на ишлеме и да го продават на веригите.
 
Работните групи и организации също влизат в действие.
 
„Обсъдихме и възможността при облекчени и специални условия да се купят транспортни средства. Ние искаме да създадем организация по събиране на млякото, за да не се затруднява работата на фермерите, а и да се добавят посредници. Министър Порожанов предложи вариант купуването на транспортните средства да става с кредити от ДФЗ или по някаква облекчена схема“, казаха от асоциацията.
 
Конкретен и официален отговор за това как ще става подпомагането, ще се даде на втората среща с животновъдите.
 
Асоциацията настоява и за ясни правила в обозначението на агнешкото месо в търговската мрежа. Там също се постигна договореност.
 
„Относно месото договорихме да има табелки в търговската мрежа. В тях ще се вписва произход, държава на отглеждане и информация къде е заклано животното. Тази промяна ще влезе в сила от тази кампания“, добавиха от НОКА.