JCB направи грандиозно представяне на изложението SIMA 2017 в Париж. На щанда компанията показа част от гамата си най-нови продукти. Повече за тях разказа Павел Млкоч, търговски мениджър на JCB за Централна Европа и България:
 
„Тази година представяме много нови продукти на SIMA, но нека започна с най-новия Fastrac 8000. Предлагаме го с 350 к.с. или 320 к.с. Тракторът разполага с варио-трансмисия и е първият от семейство Fastrac модел, който е одобрен за категория T1b  - високоскоростни трактори, като сертифицираната максимална скорост е 69 км/ч.“.
 
 
По време на състезателната част на SIMA JCB FASTRAC 8000 получи  отличието „Трактор на годината 2017“ в категорията от 280 до 400 к.с. заради спечелиха заради високата си скорост, комфорт и множеството иновации.
 
„Друг модел, който излагаме тук, е Fastrac 4000. Той е модел от 2016 г. и до момента сме произвели 600 бройки. По-късно тази година ще бъде съобразен с T1b, т.е. ще бъде EU-сертифициран като трактор с максимална скорост на движение от 60 км/ч.“, допълни Млкоч.
 
 
При телескопичните товарачи разнообразното им приложение повдига въпроса за трансмисията, която не винаги е подходяща за някоя от операциите в селското стопанство. JCB имат какво да предложат на фермерите с новата си варио-трансмисия DUALTECH VT, която е „в сърцето“ на новата гама високо-производителни товарачи с премиум спецификация JCB AGRI Pro. Иновативната трансмисия грабна сребърен медал за иновации на SIMA, а телескопичният товарач JCB AgriPro взе наградата „Машина на годината 2017“ в сектор машини за товаро-разтоварни дейности.
 
„Трябва да отбележа, че имаме голям успех на SIMA с JCB AgriPro. Това е нашият топ модел и най-мощна телескопична машина.
 
 
 
Гордеем се, че AgriPro бе награден на SIMA.  Разполага с DUAL TECH VT трансмисия, която е комбинация от хидростатичен модул, работещ при скорост от 0 до 19 км/ч и директен три-степенен Powershift модул при 19 до 40 км/ч. Това прави машината уникална и получи заслужено отличие“.
 
 
Идеален за животновъдните ферми е товарачът JCB 403, който също бе презентиран по време на изложението в Париж. Моделът е нов и това лято ще бъде пуснат на пазара в Европа. 
 
JCB предлага и нов колесен товарач 419 S с по-голям товарен капацитет, чиято премиера бе на SIMA. 
 
„На SIMA представяме и други атрактивни модели, като новия товарач Smart Power. Според мен този модел ще бъде много интересен за българския пазар, тъй като мощността му е под 75 к.с. Оптиком са едни от най-добрите ни дилъри. Специалистите от българската компания достигнаха нива на лидерство на пазара и поради това ни харесва да работим с тях. На практика JCB е лидер на пазара на товарачите, благодарение на Оптиком“, каза още той.
 
По думите на Млкоч целта на компанията е тази година да подобри резултатите си. 
 
Френската компания Monosem, лидер на пазара за прецизни сеялки и култиватори, също представи множество интересни продукти по време на SIMA. Един от тях бе 8-редовият култиватор за царевица, агрегатиран с 1030-литрова торачка. Машината е широка и платформата й позволява да  работи с големи торби. Култиваторът е съвместим с новото поколение култиваторни секции MULTICROP. 
 
 
На щанда на Monosem бе показана как работи новата система CableDrive, съвместима с Monoshox NG Plus M. Тя има подвижен кабел, който замества веригите. Тази система спестява време за поддръжка и повишава качеството на зясяване. 
 
Гамата се допълни и с Ferti 740L. Това е 4-редова сеялка с 740-литров капацитет. Тя е оборудвана със 6-метрова TFC2 рама, като има опция за смяна на положението на дисковете на полето. 
 
За да бъде по-оптимална работата на земеделските стопани Monosem представи  на SIMA и сеялка с електронно управление, което се настройва директно от терминала. 
 
 
Именно за постигане на по-прецизно задаване на параметрите Monosem предложи на своите клиенти и двата си нови компютъра за следене на сеитбата CS10 и CS30. Те са лесни за използване, ергономични и имат съвсем нови функции, полезни за семепроизводство или когато сеялката се използва за различни конфигурации (например комбинирани 6/7 –редови сеялки, комбинирани 8/12-редови сеялки и др.). Може да се спира отчитането на сеитбата на даден ред/секция, без да се налага изключване на съответния сензор. CS10 дава информация за преминаващите семена, като използва двуцветна LED система. 
 
 
Компютърът  CS30 е по-гъвкав мултифункционален сеитбен монитор с възможност да управлява до 18 реда, който позволява да се визуализира разпределението на семената и дава, със своята специална цветна система, разнообразна информация за повърхността, семето и други детайли. CS 30 има USB порт за ъпдейти и притежава уникални функции като следене на потока на торовнасянето, контрол на оборотите на Microsem микрогранулатора или на оборотите на вентилатора. Компютрите за следене на сеитбата CS 10 и CS 30 ще са налични от 1-ви юли 2017 и ще допълнят предлаганата гама компютри за сеялки за прецизна сеитба.
 
 
 
Повече информация за www.jcb-agri.bg и за сеялките Monosem можете да получите в сайта на официалния вносител на брандовете за България - Оптиком ООД, както и на тел: 0700 20 205.