Продължаващото разпространение на африканската чума по свинете (АЧС) в някои страни и рискът, който представлява болестта за страните, където все още огнища не са установени, провокира италианските власти да засилят мерките за контрол с цел предотвратяване на зараза с АЧС. В тази връзка ще бъдат засилени ветеринарният надзор и контролът върху вноса, пише pig333.com. 

Заплаха: Труп на диво прасе доплува до Силистра

Министерство на здравеопазването на Италия публикува съобщение, в което препоръчва на регионалните и местните ветеринарни служби и компетентните органи да засилят мерките за наблюдения на биобезопасността както при превоза на животни, така и в самите ферми, на местата за дезинфекциране на камионите и скотобойните. 

В съобщението на министъра се споменават правилата за биобезопасност, посочени в Указ на президента  №320 / 54 и Европейския регламент за здравето на животните 2016/429. 

В частност се препоръчва засилване на контрола върху процедурите за чистене и дезинфекция на траспортните средства, включително използване на миещи средства и методи за товарене и разтоварване на свине. 

По-рано мерките за безопасност засилиха Франция, Дания, Канада, САЩ и други страни, където АЧС все още не е регистрирана.