2019 г. може да бъде силна година за свиневъдите по цял свят. Те обаче са заплашени от сложни проблеми като болестите по животните и непредсказуемaта търговия. Това сочи тримесечният доклад на холандската банка Rabobank, цитирана от Agroxxi.ru.
 
 
Предизвикателство пред световния пазар на свинско месо през 2019 г. се очаква да бъде Африканската чума по свинете (АЧС). Сериозните огнища могат да доведат до местни производствени загуби особено в случаите, когато няма лекарства и ваксина срещу тази болест. Освен това тя ограничава търговията в засегната страна, за да се ограничат рисковете от нейното разпространение.
 
Продължаващите търговски преговори между САЩ и Китай допълнително влияят върху динамиката на международната търговия. На дневен ред излизат редица въпроси – с какво мито американско месо ще се внася в Китай; какво ще се случи с Брекзит; какво ще се промени след влизането в сила на новото Споразумение за транстихоокеанско партньорство?
 

АЧС в Китай се разпространява бързо

Избухването на АЧС в големите китайски ферми промени пазара на свинско месо в страната. Очаква се производството да забави темпове поради сериозната загриженост на властите и мерките за биологична безопасност. Основният проблем с доставките ще възникне по-късно тази година и най-вероятно вносът на свинско месо ще се увеличи.
 

Пазарът в ЕС е относително стабилен въпреки заплахата от АЧС

От една страна, очаква се експортът за Китай да стимулира европейското производство, но от друга страна, Старият континент също е под заплахата на заболяването. По-високите цени на прасетата през последните месеци показва недостиг на млади запаси, но и силни намерения за производство. Очаква се решението за Брекзит също да промени търговската ситуация.
 
 

САЩ очаква ръст от 4% през 2019 г.

Причина за тези предвиждания са големите стада за разплод и очаквания на свиневъдите за увеличаване на търсенето от Китай. Докато миналата година някои страни отчетоха спад на износа на свинско месо, при американците той леко нарасна благодарение на големите доставки за Япония и Южна Корея. Очаква се американският експорт да се засили въпреки несигурния изход от търговските преговори между САЩ и Китай.
 

Бразилия разчита на руския пазар

След като преживя трудна 2018 г., свиневъдството в Бразилия гледа все по-оптимистично. Очаква се страната да увеличи износа си към Китай. Освен това неотдавна бразилското свинско се завърна на руския пазар, след като няколко нейни фабрики преминаха повторно сертифициране. Местното производство има потенциал за по-голям износ, но времето ще покаже.