Нашите крави чакат септември месец да ги слагаме на заколение в кланиците, защото при тази цена на млякото, ние не можем да издържаме. Не можем да си плащаме вече сметките. Това коментира пред Фермер.БГ животновъдът от Старозагорско Христо Даков, който отглежда 100 крави, 320 овце и коне. 
 
По думите на фермера след като периодът за задържане на животните за получаване на субсидиите за 2015 г., голяма част от стопаните ще бъдат принудени да изколят животните си още повече, че няма и надежда за отпускане на допълнителна помощ от Европейската комисия:
 
„Комисар Хоган просто показа среден пръст на българското животновъдство. Не благоволи да отговори дали ще има някакво допълнително подпомагане, дали Европа мисли за животновъдството. Говори ми смешни работи – ако Путин вдигне ембаргото, ще мислим какво ще правим. Нашите крави умират, ние ще чакаме Путин да вдигне ембаргото...“, коментира Христо Даков.
 

Фермер.БГ припомня, че при посещението си в България преди седмици еврокимисар Хоган коментира: "Готов съм да заделя повече пари за намиране на нови пазари за български млечни продукти, но експортните субсидии за сирена са последното нещо, което бих отстоявал, защото това изкривява конюнктурата на пазара“. Еврокомисар Хоган каза, че българският министър Десислава Танева е въвела мерки, които в краткосрочен план да подпомагат фермерите.
 
„Готови сме да разгледаме всички мерки, които вашето правителство и министертво са ни изпратили, но има вече приети тавани и аз съм длъжен да се съобразявам с всичко това. Има затруднения в млечния сектор в България. Търсим начин да се справим с тези проблеми“, каза още еврокомисар Хоган.
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!