Защо се дават пасища на фермери, които не отчитат мляко и са с неотговарящо на изискванията мляко? Такъв въпрос зададоха читатели на Фермер.БГ, сигнализирайки за проблем, който излиза наяве напоследък.
 
 
„Има фермери, които решиха, че не е нужно да се правят разходи. Около 1200 лв. на година са всички проби, които трябва да се плащат, за да бъде млякото отговарящо на всички изисквания.
 
Тези, които се отказаха от този разход се отказаха и от плащанията за животните, които са около 180 лв. на крава. 
 
Въпреки това имат право на 20 дка на пасища и ливади. Те разчитат на тази субсидия, но поставят в много неравностойно положение останалите, които са си покрили всички изисквания“, споделят загрижени стопани пред Фермер.БГ. 
 
Те споделиха, че има много случаи, в които фермер, който покрива всички изисквания, изпраща млякото си за проби и т.н. се оказва в ситуация, в която не може да получи ливада или пасище от местната администрация, защото всички вече са раздадени. При проверка се оказва, че често това са близки до управата хора, чието мляко обаче не отговаря на изискванията. 
 
„Това са ферми, които гледат да правят Андрешкови номера – да не плащат данъци, да не попадат в контрол. Законът казва, че ако не може в землището на конкретното село, може да се изпратят животните да пасат в другото село. Оказва се, че и там има подобни проблеми и пасищата вече са раздадени“, жалват се животновъдите. 
 
Те предлагат при поне 3 000 тона мляко от крава да се иска обвързана подкрепа. 
 
„След като данъкоплатеца на Европа дава едни средства, за да се подпомага земеделието, справедливо е той да получи насреща и достъп до храна и качествени продукти“, обобщават ситуацията стопаните.