Животновъди от Южна България подготвят протест заради проблемите в млечния сектор, съобщи за Фермер.БГ един от организаторите Петър Митев, който отглежда говеда в региона на Димитровград. 
 
Основният проблем е драстичният спад на изкупните цени на суровото краве мляко, заради което фермерите искат въвеждане на финансов механизъм – защитна минимална цена на кравето мляко – 1 лв. Животновъдите искат да се намали ставката на ДДС на мляко и млечни продукти, както и допълнително субсидиране на литър мляко. Животновъдите настояват да се въведе мито при вноса на растителни мазнини и да се осъществява пълен контрол на мандрите, тъй като се наблюдава сериозен дисбаланс в изкупните цени на кравето мляко и крайния продукт.
 
Отдаването на пасища само на животновъдите с пасищни животни е второто искане на животновъдите. Търговете трябва да отпаднат. Фермерите искат да се потърси отговорност защо средствата от наеми на пасищата, които получават общините, не се използват за почистването им, както е заложенов Закона за ползването на земеделските земи. 
 
Минималната помощ de minimis да се изплаща в пълен размер всяка година, а не както в момента за три данъчни години.
 
Стопаните настояват и за промени в Наредба 26 за директните продажби, за да е реално приложима за стопанствата им.
 
Исканията си фермерите са изпратили до земеделския министър Десислава Танева, заедно с покана тя да присъства на протеста, за да чуе исканията им. 
 
Организатор на протестите е инициативен комитет от фермерите Петър Митев, Марин Маринов, Иван Михов и Георги Гочев. 
 
Фермерите се събират на протест на 22-ри май от 11 часа на изхода на Димитровград в посока Хасково.
 
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!