Европейската комисия ще възстанови на България 75% от всички направени разходи за борба със заболяването Заразен нодуларен дерматит. Това уверение е получила по време на срещата си с еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андриукайтис министър Десислава Танева. 
 
В интервю за Националното радио министър Танева уточни, че направените разходи за ограничаване на заболяването до момента са в размер на общо 7,8 милиона евро: ваксинацията,  унищожаването, дезинфекцията, дезинсекцията и пръскането с летателни апарати.
 
Очакваните разходи за нас по изпълнение изцяло на плановете, които имаме за прилагане на мерките, са около 15 милиона евро, посочи Танева. 

Министърът каза още, че според последните данни на разпространение на болестта у нас, може да се каже, че има тенденция за намаляване и ограничаване на заболяването. Тя увери, че се прави всичко необходимо за това:
 
"Втората пратка ваксини, 175 хиляди, пристигнаха на 16 май. Последната пратка от 100 хиляди ваксини трябва да пристигне в края на юни. С пратката, която пристигна на 16 май и която от вчера е в процес на разпределение, като има създадена организация за ваксиниране, практически трябва да ваксинираме всички огнища, в радиус около огнищата и общини, в които са установени тези огнища, т.е ние ще покрием напрактика непосредствения риск от разпространение на заболяването. След като мине 28-дневния имунизационен период, мисля, че тогава ще можем с категоричност да кажем – наистина риск повече няма."