Български търговци в сътрудничество с ветеринарните власти са успели да договорят износ на дребни преживни животни за Турция и Египет, стана ясно на брифинг в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
 
 
„Въпреки чумата по дребните преживни животни успяхме да договорим износ за Турция и преговорите с Египет са на финала. За тях направихме даже една малка пратка. Гарантирано е категорично, че животните са изследвани и не са били в контакт със заразени“, заяви д-р Георги Чобанов, директор на дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните, и контрол на фуражите“ в БАБХ.
 
Забраната за превоз на живи животни и продукти от тях, въведена миналата година заради чумата по дребни преживни животни в областите Ямбол, Бургас и Хасково, беше премахната на 9 януари. Заедно с това беше разрешено произведените в тези региони продукти от овче и козе месо и мляко да се продават на територията на цялата страна, като отпадна и изискването да се маркират със специалния знак „диамант“.
 
 
Европейската комисия потвърди отпадането на рестрикциите, така че няма проблем дребни преживни животни или продукти от тях да се изнасят за страни-членки на ЕС. Затруднения може да възникват при сделки с трети страни, тъй като България все още е в списъка на страните с чума по дребните преживни животни. Този статут може да бъде променен най-рано след 6 месеца след ликвидирането на последното огнище на инфекцията.
 
Ветеринарните власти в България сочат за такова огнище фермата на Ана Петрова в Болярово, където стопаните и доброволци не допуснаха да се извърши евтаназия на стадо от около 200 овце. По случая в момента се водят две съдебни дела.
 

Износът за трети страни в тези условия е свързан с по-големи разходи от страна на фермерите. 

 
„Животно с цена 100 лв. трябва индивидуално да се изследва за чума. Това струва 40 лв. и се плаща от фермера. Направете сметка какви са загубите“, коментира д-р Чобанов.
 
Той допълни, че опасността от поява на нови случаи на чума по дребните преживни животни не е отминала. Това може да се случи, ако не се спазват правилата за биосигурност.
 
„Добре е хората да разберат, че е по-лесно и по-евтино, когато правилата се спазват“, подчерта д-р Чобанов.