Все повече български животновъди се насочват към роботизираното доене подобно на свои европейски колеги. Лидер у нас за иновации в млечното животновъдство е фирма „Фарм Технолоджи“, която успешно е инсталирала първите два роботизирани доилни бокса на немския производител GEA във фамилна ферма до Нова Загора. 

В процес на изграждане са още три бокса, като интерес към роботното доене проявяват още много ферми в страната. Фирма „Фарм Технолоджи“ вярва, че високотехнологичните решения са бъдещето за развитие на сектора и се старае да бъде първа във всички новости на пазара.

Докато стигне до първия реализиран проект за роботизирано доене обаче, представителите на „Фарм Технолоджи“ извървяват дълъг път. Немската фирма производител GEA им поставя редица изисквания, като едно от тях е задължителен сервиз 24 часа, 7 дни в седмицата.

„Във фермата на семейство Гърдеви реализирахме и са монтирани два доилни робота, като капацитетът им е за 120 крави. Оборът и оборското оборудване също са доставени от нас, като включват делители за кравите, матраци, поилки, скрепер за почистване на тора, силоз за хранене на кравите в робота и хладилен танк,“ обяснява Христо Гъчев – съдружник във фирма „Фарм Технолоджи“

Предимствата на робота са много. Най-важното от тях е, че фермерът може да разполага с времето си. Той не е задължен да спазва графици за доене сутрин и вечер. Може да идва в стопанството по всяко време и да наблюдава на компютъра какво се случва. Информацията е достъпна и на неговия телефон.

„Едно от другите предимства на робота е, че поставянето на апарата става много бързо. Само за няколко секунди апаратът се поставя, като процесите на измиване на цицките и процесът на стимулация, доене и запечатване след доене, стават с едно поставяне на доилния чорап. След доене кравите минават през селекционни врати,“ допълва Гъчев.

Млякото от роботите отива автоматично в хладилния танк, който е с капацитет от 5 хил. литра. Във фермата са монтирани и вентилатори за летния сезон.

„Има инсталиран и силоз от 26 куб. м. във фермата, в който се пълни концентрираният фураж и автоматично се подава в робота при влизането на всяка крава в доилния бокс. Количеството се програмира от собственика. На всяка крава може да бъде различно,“ разясняват от фирмата вносител. 

Друго голямо предимство на робота е сензорът за соматични клетки, които определят здравината на вимето. Фермерът получава данни за соматичните клетки на всяка четвъртина, което гарантира, че отрано може да предприеме мерки за постигане на добър здравословен статус на кравата. 

„Във фермата на Гърдеви има инсталирана и система за разгонване. Както виждате кравите имат чипове по врата си и са следени по всяко време на денонощието. Като по този начин се дава точно определено време за осеменяване на всяко животно,“ твърди Гъчев.

Първоначалното притеснение, че кравите трудно ще привикнат към роботно доене, се оказват без основание. Очевидно е, че животните в обора се чувстват спокойни, което е едно голямо предимство за повишаване на продуктивността им.

„В бъдеще все повече фермери ще ни се доверяват в областта на роботното доене и ще развиваме тази област все повече. Мисля, че това е европейският път и на България. Три четвърти от всички нови инсталации, които се продават в развитите западни държави, са роботи. Това говори достатъчно за себе си какво е роботното доене и какво бъдеще има,“ категоричен е вносителят на доилния робот.

В предимствата на робота, инсталиран от фирма „Фарм Технолоджи“, не се съмнява и нашият домакин – Димитър Гърдев. Семейната му кравеферма в ямболското село Гълъбинци вече може да се похвали с два роботизирани доилни бокса и напълно нов обор.

„Беше доста трудно в началото за хората да свикнем с идеята, че доенето не спира. Кравите свикнаха по-бързо от нас. С течение на времето и ние свикнахме и нещата се улесниха доста. Не го мислим вече този процес, защото си имаме роботи, които си вършат добре работата. Стадото стана значително по-спокойно отпреди. Плюсовете са доста спрямо тази голяма инвестиция, която направихме, но сме доволни от резултата,“ споделя животновъдът Димитър Гърдев.

Технологията, разработена от фирма GEA, позволява изграждането на различни типове обор. Родният животновъд избира вариант със скрепери за почистване и скаров под на местата, където са поилките и чакалнята на кравите. 

„Идеята на цялата концепция в обора е, че кравите имат свободен достъп до храна, до вода и до място за доене. По този начин те се доят по 3 или 4 пъти на денонощие, в зависимост от техния млеконадой и нужди. На нас това ни дава едно облекчение, че няма нужда от хора, които да подкарват кравите, да ги вкарват за доене, да ги издояват. Просто всичко си става по естествен път,“ радва се стопанинът. 

По думите на Гърдев процесът на обучение се оказва по-труден за хората, отколкото за кравите. Има текущо обслужване сутрин и вечер, за да се провери дали камерата е чиста. Роботите са така добре направени, че се самопочистват. Това прави системата доста ефективна.

„В момента целият процес на издояване до взимане на млякото от танка е напълно автоматизиран. Никой не се занимава с него. Почистването е автоматизирано. Контаминирано мляко не може да влезе в танка, което е много важно за нас,“ коментира Гърдев.

Благодарение на софтуера, свързан с робота, Димитър Гърдев получава пълна информация за доенето, която го интересува, включително вероятности за евентуално заболяване, като мастити например.

„С респондерите, които са на кравите, има система за проследяемост на разгонванията, която е много важна и улеснява работата на фермера, защото той знае във всеки един момент дали има разгонена крава и кога е най-точният момент за осеменяване, което е много важно,“ убеден е животновъдът.

Фермерът си сътрудничи с тандема Христо Гъчев – Евгени Попов вече повече от 12 години. Първата му доилна зала е монтирана от тях. Надява се до 1–2 години да помисли за огледалния образ на този обор.

„С тяхната фирма „Фарм Технолоджи“ работим, откакто са я основали. Те ни монтираха робота, пуснаха го в експлоатация. Изпълняват си изискванията, които са им наложили, и се развиват в добра насока, защото инвестират в кадри, които са много важни за този бизнес и много трудно се намират,“ заключава фермерът от Ямболско.

Повече информация за доилните инсталации, софтуера и роботизираното доене може да получите от „Фарм Технолоджи“ на www.farmtech.bg