Изследванията за Африканска чума по свинете (АЧС) на част от пробите от диви прасета, които ловците изпращат в централната лаборатория в София, се бавят повече от 35 дни. 
 
 
През това време отстреляните животни пълнят фризерите и няма място за нови, алармира народният представител Пенчо Милков в писмо до министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в рамките на парламентарния контрол.
 
„Постъпват данни, че по предоставените втори органни проби от ловците на централната лаборатория в София повече от 35 дни няма отговор за наличие на заболяване в тях. Така дружинките и ловците са принудени да държат повече от 35 дни отстреляни диви прасета във фризерите и нямат възможност за прибиране на нови“, подчертава депутатът.
 
Така се ограничават възможностите за намаляване на популацията от диви свине, а това е една от основните мерки срещу разпространението на АЧС. В същото време от Румъния идва информация за нови огнища на опасната зараза в близост до България.
Само на територията на област Русе работят свинеферми с над 150 хил. животни.
 
Народният представител изтъква, че ако инфекцията влезе в свинекомплекс, може да се достигне до невъзстановими щети за този животновъден сектор в страната. Неговите впечатления са, че досега борбата за недопускане на Африканската чума по свинете се води главно от кметовете на общините. Пенчо Милков припомня, че местните власти в региона настояват собствениците на домашни прасета да ги заколят още сега, като мярка срещу разпространението на инфекцията.
 
Депутатът иска устен отговор от министъра какви мерки за недопускане на заболяването е предприела държавата и дали те са достатъчни. Пенчо Милков настоява и за информация какво ще стане, ако заболяването бъде установено на територията на страната – как ще действат държавните власти и какви ще са последиците за стопаните.
 
Към датата, когато е регистриран въпросът - 19 септември, в България вече има един случай на огнище на африканска чума. То беше открито в провадийското село Тутраканци в края на август в стопанство тип заден двор и впоследствие общо 87 прасета в селото бяха евтаназирани.