Министър Десислава Танева заяви, че целата на работата на МЗХ и БАБХ е крайният потребител да вижда кое е истински млечен продукт и кое е със заместители и или тъй наречения имитиращ продукт. Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните пред Агенция „Фокус“.

 

По думите й, това е основната цел и в тази посока ще бъдат направени промени. "Т.е. ако ти видиш сирене да се продава на щанда, трябва да не ти се налага да се задълбочаваш особено много, за да разбереш, че това е истинско сирене", заяви тя и обясни, че това ще включва изменения в много условия: за етикетиране, за начин на предлагане. "Имитиращите продукти няма да могат да се продават насипно“ ,заяви министърът на земеделието и храните.

 

По думите й, в момента комуникират и с брашна и изменения, при които ще функционира регистъра на преработвателите. По отношение на заведенията за хранене, министър Танева посочи, че е те няма да могат да купуват насипни имитиращи продукти, но уточни, че всичко това в момента е в дебат. По отношение на директните плащания, министър Танева посочи, че в момента се правят анализи на прилагането на правилата на програмата включително правилата на обвързаната подкрепа. „Т.е. постига ли се търсеният ефект, къде няма нужда от такъв и какви промени се налагат. Освен това въз основа на ситуацията и на пазара, и на стойностите за производство на един или даден вид продукт, който подлежи на субсидиране, изготвяме различни модели по отношение на това какво е влиянието на този вид подкрепа върху начина, върху компенсиране на част от себестойностите и в този смисъл като приключим този анализ това всичко ще стане в юли месец ,ние ще съберем брашна, той очаква това, за да решим ще има ли и какви промени“, заяви министър Танева.