Изпълнението на държавната профилактична програма върви по график. Надяваме се, че през тази седмица тя ще приключи на 100%, заяви пред „Стандарт“ министърът на земеделието и храните Десислава Танева. 
 
Министър Танева поясни, че са взети всички мерки спрямо новите огнища на бруцелоза в Плевенско и Благоевградско. Предишните огнища на бруцелоза възникнаха след установяване на съответните случаи на заболяване на животно или хора. А новите случаи са при изпълнение на държавната профилактична програма, която тази година безспорно закъсня, каза Танева. 
 
Тя посочи, че новите огнища са в райони, в които в края на лятото бяха регистрирани такива случаи на бруцелоза и при рутинното изпълнение, което говори, че програмата се изпълнява добре. Не може да се каже, че е голяма изненада. Предприети са всички мерки, за да няма риск от разпространение на болестта. Предписанията трябва да се следват стриктно от всички страни по веригата - от фермера до контролиращите органи, напомни министърът на земеделието и храните.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!