Земеделският министър Румен Порожанов е подписал заповеди за отдаване под наем на повече от 137 хил. декара пасища, мери и ливади от Държавния поземлен фонд (ДПФ) за стопанската 2019/2020 година.
 
 
Животновъдите ще могат да кандидатстват за 3 047 свободни държавни имоти в 13 области, стана ясно от публикуваната информация на сайтовете на областните дирекции „Земеделие“ (ОДЗ).
 
Заповедите на министъра с приложени пълни описи на пасищата и ливадите вече са достъпни за областите Велико Търново, Видин, Габрово, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Пловдив, Силистра, София област, София град, Стара Загора, Хасково и Шумен.
 
Директорите на ОДЗ имат срок до 1 март да публикуват заповедта на министъра за всяка от областите, в които има свободни държавни пасища и ливади и предстоят търгове.
 
В част от регионите през тази година не се предвиждат нови наддавания, поради късното приключване на тръжните сесии, обявени за предишната стопанска 2018/2019 г.
 
В областите Враца и Монтана, където проблемът с недостига на пасища е особено остър, засега няма информация за свободни държавни земи, които да се предлагат на животновъдите под наем.
 
Началната тръжна цена и размерът на депозита за участие от страна на кандидатите животновъди ще бъдат определени със заповед на министър Румен Порожанов в срок до 31 март тази година.