Дания започна изграждането на ограда за превенция на своите свиневъди от Африканската чума по свинете (АЧС). Съоръжението ще бъде изградено по протежението на датско-германската граница. 
 
 
Изграждането на 1,5-метровата ограда започна в началото на тази седмица, в Падборг, съобщи Farmers Weekly. Тя ще бъде с дълбочина до 50 метра под земята, за да предотврати евентуалното й изкопаване от дивите свине. 
 
Цялостната работа по изграждането на оградата трябва да приключи до есента на 2019 година. Предвидени са общо 20 постоянни отвора за водни пътища и шенгенски гранични пунктове по протежение на 43-километровата ограда.
 
„Имаме 11 милиарда добри причини да направим всичко възможно, за да предотвратим достигането на африканската чума по свинете до Дания” каза Якоб Елеман-Йенсен, министър на околната среда и храните на Дания.
 
По данни на изданието, решението за издигането на ограда, се е приело добре от страна на датските земеделски производители.
 
„Ясно се вижда, че африканската чума по свинете се приближава все по-близо до Дания. А това прави заплахата много реална ”, заяви Орла Йостерби, говорител за земеделието на Консервативната народна партия на Дания, като допълни:
 
„Въпреки че африканската чума по свинете е безвредна за хората, ние трябва да защитаваме износа на свинско месо“.
 
Дания има 12 милиона прасета в 3000 ферми.