Донка Балджийска определя себе си като един обикновен гражданин на Република България, който се занимава с животновъдство и земеделие. Скромна жена, която не иска много – да продължава да се грижи заедно със съпруга си за стопанството и да получава справедлива цена за труда си.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

В семейната ферма в пловдивското село Дълго поле двамата отглеждат овце от породите Дъбенска и Асаф млечно направление. Мечтаят някой ден производството им да е напълно механизирано и със затворен цикъл. Не крият притесненията си обаче, че ако пазарът и политиката в сектора продължават да се влошават, съвсем скоро може и да няма животновъдство в България.

Как се случи така, че се захванахте с животновъдство?

Първо се занимавахме със земеделие. Преди 6 години закупихме трийсетина овце, които впоследствие увеличихме до 620-650 броя. Много обичаме животните, затова поехме по този път.

Как са разпределени ролите в стопанството?

 Съпругът ми се занимава основно с набавянето на храната за животните – коси, жъне и балира, както и с пашата. Аз помагам в обора, доя и храня овцете.

В кои развъдни организации членувате? 

С Дъбенските овце сме част от Развъдна организация за автохтонни породи овце в България с председател Дарина Шишкова в Карлово, а с Асаф млечно направление членуваме в Национална асоциация за развъждане на млечни овце в България със седалище във Велико Търново.

Как се чувствате като дама в един доминиран от мъжете сектор?

Ние, жените, всеки ден доказваме, че този сектор не е само за мъже. Наравно с тях се трудим в обора, храним и доим животните. 

Проблемите на животновъдите са много. Кои са най-належащите?

Липсата на работна ръка и ниската изкупна цена на суровината. А вълната въобще не се изкупува – за нея дори си плащаме, за да я изхвърлят на сметището.

Намирате ли свободно време за себе си?

Да. Разтоварвам се, като паса животните. Обичам да съм сред природата и да се събирам с добри приятели.

Имате две дъщери. Бихте ли искали те да продължат започнатото от Вас?

Едната е икономист и ми помага с документацията. Другата следва архитектура във Варна. Когато се приберат на село, ми помагат в стопанството. Бих искала да продължат започнатото от нас, но не знам какво е тяхното желание. Те са поели по своя път, нямам право да им го прекъсвам.