Преди около месец американското Министерство на земеделието (USDA) официално съобщи, че възнамерява да предостави на българска компания изключителна лицензия за експериментална ваксина срещу Африканска чума по свинете (АЧС). Далеч ли сме обаче от реална ваксина? Разговор с д-р Янко Иванов, зам.-министър на земеделието, храните и горите за Фермер.БГ.
 
 
„Има оптимистичен елемент, но смея да кажа, че сме далеч. Аз съм вирусолог. Все още сме далече от истинска ваксина. Има пробив в тази посока, но да се стигне до реално използване на ваксина на терен, е много, много още далече“, обясни д-р Иванов. 
 

Каква обаче е причината той да смята така?

 
„Първо там трябва да минат тестове. Отделно има различни генотипове на вируса. Той самият действа имуносупресивно. Трябва да се преодолеят редица препятствия и по отношение на безопасността и по отношение на продължителността на имунитета, който животното изгражда. Освен това и по отношение на това доколко ваксината е устойчива при различни условия и т.н.“, добави зам.-министърът.
 
От БАБХ съобщиха преди дни за Фермер.БГ, че са запознати и следят процеса по разработване на ваксината.
 
„Надеждите за успешно справяне и ликвидиране на болестта са насочени в тази посока. Искането на лиценз за експериментална ваксина и по-нататъшни теренни изследвания върху продукт са положителна новина“, коментираха от Агенцията.
 
Оттам допълниха още, че българската компания е потвърдила съобщението на USDA за намерението си да лицензира технология като част от усилията да разработи безопасни ваксини срещу АЧС.