Ловните стопанства в Североизточна България са получили устна заповед да изпратят служители, които да претърсят за умрели диви прасета зона от поне 30 км около последното регистрирано огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в горист район на община Алфатар.
 
 
Участниците в издирването на заразени животни обаче може да се превърнат в преносители на опасната инфекция, тъй като вирусът показва висока устойчивост в природната среда и при някои по-леки мерки за почистване. За тези опасения говори пред БНР доц. Христо Михайлов, преподавател в Лесотехническия университет и бивш председател на Националния ловно-рибарски съюз (НЛРС).
 
„Днес на територията, на която е установен последният случай на африканска чума, с устна заповед са изпратени една дузина дивечовъди от ловни стопанства в Североизточна България на отстояние 30-40-50 км от зоната на участъка, които да претърсват района и да търсят други евентуално умрели диви свине. Това няма логично обяснение. Въпреки крутите мерки, които вероятно ще бъдат взети при тяхното завръщане по местата им, това е основна предпоставка да вкарате вируса в дълбочината на страната“, каза доц. Христо Михайлов.
 
Според него няма нищо неестествено и ненормално в появата на ново огнище на африканска чума по свинете в Алфатар. Болното животно беше отстреляно в ловно поле, част от Държавно горско стопанство – Силистра, дивечовъден участък – Алеково, отдаден на концесия. За новия случай на АЧС Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщи на 28 декември. 
 
Снимка: МЗХГ
 
„БАБХ до този момент се справя добре във връзка с превенцията и профилактиката срещу африканската чума в свинефермите и в домашните условия. Що се отнася до действията, които се предприемат, предписват и администрират по отношение на дивата свиня – все още съм скептичен, даже и критичен“, коментира доц. Михайлов.
 
Вирусът проявява странности. Специалистът даде пример с района на Каварна, където бяха намерени няколко умрели диви свине в оградена територия, а последващо отстреляните диви свине не показват никакви находки на вируса.
 
БАБХ до момента не е потърсила специализирана помощ на експерти в дивечовъдството, а сериозните мерки срещу разпространението на чумата изискват задължително мнението на експертите, допълни специалистът. Според него в агенцията има недостиг на капацитет на всички нива. Освен това в обучението на ветеринарните специалисти трябва да се сключи тематика, свързана с дивечовъдството.
 
Наблюденията на доц. Михайлов са, че отстрелът на диви свине през този сезон не е по-малък от миналогодишния, а реалният отстрел е може би дори по-висок, но отчетността е по-ниска с поне 20 до 30%.