Цифровизацията не е мираж за селското стопанство. Това стана ясно от тазгодишното издание на едно от най-значимите и влиятелни събития в областта на новите технологии и визионерството - Webit Festival. Кампанията „ОСП работи за нас!“, организирана от AgriGate Media, Институт за агростратегии и иновации и Смарт Агростарт, беше част от грандиозното събитие, проведено в София.
 
 
„Изключително щастливи сме, че кампанията „ОСП работи за нас!“ е част от Webit тази година. Това е най-големият европейски фестивал за високи технологии и земеделието вече има място тук“, каза Марта Йонкова, Маркетинг експерт, CAP4US. 
 
 
Това доказа и победителят в най-голямото предизвикателство в света за стартъпи Founders Games на фондацията Webit. Тази година голямата награда от 1 млн. долара отиде при създателите на уникалната платформа WeFarm – най-голямата дигитална мрежа за контакт между фермери в света. Чрез нея се обменят идеи, решения на проблеми. Фермерите по целия свята,използват платформата и по този начин откриват новости и иновации, които внедряват в стопанствата си, като всичко това става онлайн или чрез SMS. 
 

 
„Несъмнено тепърва високите технологии ще навлизат в земеделското производство и тук не говорим за модерни трактори и комбайни, а говорим за сензори, за събиране на данни, за сензори от полетата и тяхната обработка и използването им. За роботика, за IoT, блокчейн – всички тези неща тепърва ще стават много актуални. ОСП е политика, която работи именно в тази посока. И несъмнено модернизацията и цифровизацията ще бъдат един от приоритетите след 2020 година на тази политика“, добави Йонкова.
 
50 земеделски производителя имаха възможност да посетят фестивала Webit, благодарение на проекта „ОСП работи за нас!“. Един от тях е Михаил Младенов - софтуерен инженер, но покрай баща си започва да се занимава с пчеларство. 
 
 
„Аз съм собственик на биопчелин, който е от 200 пчелни семейства и основната ми задача е да разработвам внедрена роботизирана система, която следи и спомага развитието на пчелните семейства. Тук съм, на това събитие, за да разбера малко повече за стартъпите, които ми звучат доста интересно. Както и иновациите, блокчейн технологиите и смартградовете“, каза Младенов. 
 
Какво представлява системата, която е вградил в кошерите? 
 
„Системата, която съм създал, представлява една вградена, роботизирана система, която включва сензори, които отчитат температура, влажност, тегло, вибрации, звук. Аз анализирам събраните от тях данни, като на базата на алгоритми и математически изчисления, мога да синтезирам информацията, която да показва не само текущото, но и бъдещото състояние на дадено пчелно семейство“, разказа той. 
 
Стопаните имаха възможност да видят съвсем нови решения, които им дават технологиите от дигиталния свят и по този начин да почерпят нови идеи, да обменят знания с колегите си и специалистите от сектора на високите технологии. 
 
Такова предложение има за тях Кристиан Иванов, който е създател на дигитална платформа за търговия с агростоки. Дали според него цифровизацията в селското стопанство има бъдеще? 
 
 
„Смятам, че в доста направления има хубав напредък. Специално в сектора с търговията виждам наистина огромна необходимост и ние именно поради тази причина сме се опитали да дадем едно такова решение на зърнопроизводители и купувачи“, каза Иванов. 
 
„Надяваме в следващите издания на този фестивал тепърва да виждаме все повече и повече решения в полза на земеделието“, допълни Марта Йонкова. 
 
Следете темата и на cap4us.agri.bg