Близо 200 животновъди и представители на млечния преработвателен бранш, заедно с ръководството на Земеделското министерство се събраха във Велико Търново, предаде репортер на Фермер.БГ. 
 
По време на срещата, която по информация на МЗХ, е поискана от бранша, и организирана от Земеделското министерство, ще бъдат представени мерки, които държавата ще приложи за сектора. Ще се проведе и диалог между преработватели и млекопроизводители, в които МЗХ ще бъде „арбитър“ в търсенето на решение за справяне с кризата на млечния сектор на национално ниво. 
 
Срещата е закрита за медии, но преди нея фермери коментираха пред Фермер.БГ какви са очакванията им. 
 
Георги Тончев, животновъд от Велико Търново:
В очакване сме на новини – какво ще става и какво ще се прави в сектора. Не очаквам нещо кой знае колко революционно на тази среща. Според мене трябват кардинални решениея, но не знам дали има воля за това нещо. Воля трябва от страна на всички участници – не само от страна на държавата, но и от страна на фермерите и мандрите... Очаквам, че както често се случва, и този път ще има „закърпване на нещата“. 
 
Бойко Синапов, животновъд от Кърджали:
Българските фермери очакваме да намерим правилната формула за излизане от тази криза. Знаем, че тя е не само при нас , но и в цяла Европа. Надявам се , заедно с екипа на министър Танева, да намерим решение за сектора. Радваща е новината, че млекопрарботвателите вчера се обявиха против внасянето на растителни мазнини в млечните продукти. Лично моят апел беше да не влизаме в конфронтация с преработвателните предприятия, защото в крайна сметка те са тези, които преработват нашата продукция. Ако успеем да се преборим с нерегламентираното внасяне на сухи млека и палмови масла, които са далеч от истинските млечни сурови продукти, мисля, че много бързо нещата ще си дойдат на местата и българските млекопроизводители ще си получат цената, която заслужават.
 
На срещата във Велико Търново присъства ръководството на МЗХ – министър Десислава Танева, ресорният зам.-министър по животновъдството Цветан Димитров, изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, директори на дирекции и експерти от МЗХ. 
 
Очаквайте подробности по-късно във Фермер.БГ!