Обоснователен ли е протестът в София на частнопрактикуващите ветеринарни лекари?

Според мен не е. Значи лозунгът им е "Да спасим животновъдството". Какво да му спасяват?!!! Тези хора са дали клетва. Дали са клетва, когато са заработвали. Тоест да правят профилактика, да не допуснат заразни болести в България. А сега в момента има копитни болести, има краста. Те не ходят по фермите. Значи те станаха бизнесмени. Другото нещо, което е - нека да не използват сега настрението. Държавата се тресе и стачкуват не за животните, а за пари. Пари, които да отидат в Съюза и при частнопрактикуващите доктори. Тук има противопоставяне на държавни доктори и на частнопрактикуващи доктори.

 

Тоест тези, които протестират кои са?

Значи това са частнопрактикуващи.Това са хората, на които им орязаха парите. Значи НС прие скоро и Министерския съвет тарифата за обслужване на фермите. От 5 лв. взимането на кръв стана 0,50 ст. И те не са съгласни, те не искат да работят без пари. Тоест, досега тези доктори вземаха един път пари от държавата, втори път пари от фермера. Нека да не забравяме когато изнесохме 10 млн. агнета за Турция, когато турския Министър на земеделието..., когато казваше: Ще взимате агнета от България, защото те имат един милион овце, а ни продадоха 10 млн. агнета. Тоест, една овца ражда 10 агнета. Няма го тука такова нещо. Значи погребаха животновъдството, нека да работят както са дали клетва...

 

А какво се случва в момента? Казахте, че тръгва от София Бойко Синапов...

Това са политически работи. Значи Бойко Синапов сега в момента не се е допитал нито до Националната овцевъдна организация , нито се е допитал до Говедовъдния съюз, нито говедовъдния съюз стачкуват, нито  Националната овцевъдна асоциация. Това са най-големите асоциации, бих казал, в земеделието. Не може на това разривно време да стачкуват за пари, аз така го определям!...

 

Няма ли точно сега, когато е конфликтна ситуацията между ДФЗ и МЗХ, да излязат наяве нещата, които .....?

...съгласен съм, но тук става въпрос за пари, а не за спасяване на животновъдството. Ако искаха да спасяват животновъдстовото, докторите щяха да имат ферми с овце. Има достатъчно празни обори, те са учили да отглеждат, те знаят как и какво да правят. И затова искам да кажа, че просто мотото им е да спасим животновъдството, а това не е така. Те искат да спасят задниците си, тоест да вземат повече пари от държавата. Това е цялата истина! Мотото им не е правилно ...."да спасят животновъдството", а всъщност искат да вземат пари.

 

Нито животновъди и овцевъди имаха проблеми, бяха наказани от фонд Земеделие и Разплащателна агенция, именно поради безхаберието в системата, бяха едни животни... има ги в системата... Нека не забравяме, че през годините, когато получавахме големи субсидии, един фермер имаше 5 овце, а му се водеха 45, друг фермер има 100 овце, а в системата му се водеха 200. И затова Министерството на земеделието си мислеха, че има много животни в България, а в същото време те бяха само в системата - виртуални!

 

Сега като се задава следващия месец служебно правителство, МЗХ според вас, кой трябва да го поеме – политическа или експертна фигура?

Абсолютно експертна фигура, която има доверие и която е работила и ще работи за земеделието в България! Но не поставена от хора зърнопроизводители и така нататък. Не поставена от олигарси... Президентът е добре запознат с положението на животновъдството и екипът на президента, нека президентът е мъдър и да избере точно кой да бъде, а не да му бъде налагано кой да е  Министър на земеделието. Президентът и кабинета му са добре запознати с проблемите на животновъдството, понеже ние сме писали писма, ние сме обсъждали проблемите. Ние ходихме до Катар с президента и там обсъдихме проблемите на животновъдството и той е много запознат...

 

Смятате ли, че за няколко месеца служебното правителство може да вземе ключовите важни решения, които са належащи по новата програма ПРСР 2014-2020, която очевидно ще закъснее?

Тези неща ги могат и това се случи. Нека да не забравяме, че при предното служебно правителство, когато беше проф. Иван Станков – той набеляза точно къде трябва да се работи и как да се работи. Значи той организира и стратира всички тези наредби - планинските, тези за малките ферми  и тази наредба 44. Въобще тогава се усети така полъх, някакви надежди, че ще се оправи животновъдсвото в България. Винаги служебното правителство работи по-добре от това което е сега в момента. Не че сега не работят, но просто за малко време искат да направят много неща.

 

 

В началото на седмицата излезе информация, че в Брюксел аграрните организации не знаят какви програми се пращат там...

Ние също не знаем. Бяхме поканени в групата за обсъждане, но не знаем в детайли, целият пакет не го познаваме. Това е един минус на това правителство.

 

Нямате ли копия от работната програма, която ......?

Не. Ние с докторите сме учили заедно, завършили сме един университет. Ние добре се познаваме, но нека не забравяме, че те взеха и функциите на зооинженерите. Сега в момента зооинженерите вместо да бъдат във фермите и да правят големи ферми да работят там, те продават цветя. Така, че алчността нека не превзема !....

 


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!