Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация (НОА), изрази пред репортер на Фермер.БГ безпокойството си, че с приемането на Бюджет 2014 на сектор „Животновъдство“ ще бъде нанесен пореден тежък удар. „Заложените в Бюджет 2014 суми означават, че подписаното споразумение, под което се подписаха животновъдните организации и министрите на финансите и на земеделието, няма да бъде спазено, защото няма да има пари“, коментира Чилингиров.

 

Според Бисер Чилингиров в Бюджет 2014 са отделени 263 680 000 лева за Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), с които държавата трябва да подпомогне всички земеделски отрасли. Чилингиров припомня, че в подписаното споразумение са заложени 114 млн. лева за национални доплащания за животни през 2014 г. Животновъдите, които имат пасища и мери, трябва да получават допълнително по 5 лв./дка за крава и биволица, и по 1 лв./дка - за овца и коза.

 

“В споразумението е записано още, че ще се предвиди и държавна помощ De minimis в размер на 15-25 млн. лева за 2014 г., предвидена е и държавна помощ за имунопрофилактична и развъдна дейност в размер на 15 млн. лева за 2014 г. В документа, който подписахме, е записано също, че ще бъде въведена намалена акцизна ставка за газьол, използван при производството на първична селскостопанска продукция от животновъдство”, припомня Чилингиров.

 

По изчисления на НОА между 70 и 90 млн. лева ще е недостигът на пари само за сектор „Животновъдство“. “Това означава, че браншът не само няма да се стабилизира, но и ще продължи да върви надолу. Питаме обаче къде по-надолу ще вървим, след като вече сме стигнали до дъното”, допълва Бисер Чилингиров. Той коментира изказването на зам.-министър Бюрхан Абазов, че единствено в сектор „Животновъдство“ бюджетът не е намален, като заяви категорично, че бюджетът за животновъдство трябва да бъде увеличен.

 

На въпрос на Фермер.БГ какво ще предприемат при условие, че Бюджет 2014 е на второ гласуване в пленарна зала днес, 3 декември, Чилингиров заяви, че от НОА ще следят оттук насетне много стриктно спазването на подписаното споразумение. Първият срок, заложен в споразумението, е 15 декември, до когато животновъдите трябва да получат субсидии на глава животно в размер до обещаните 70%. До момента те са получили 50% от субсидиите за глава животно.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!