През последните 5 години фермерите припознаха Националната овцевъдна асоциация като защитник на интересите им пред институциите. Институциите също разбраха, че работим сериозно. Това заяви по време на отчетно изборно събрание на Асоциацията председателят ѝ Бисер Чилингиров, предаде репортер на Фермер.БГ.
 
Днес във Велико Търново се провежда събрание на НОА, на което ще бъде избран Управителен съвет и председател на Асоциацията. Преди заседанието Чилингиров коментира пред журналисти, че сред най-важните постижения на НОА е промяната в законодателството по отношение на отдаването на общински мери и пасища. „Хубаво е, че вече само животновъди ще получават мери и пасища, лошото е, че все пак някои кметове, сключиха договори за 5-10 години...Това обаче е поправимо и занапред ще работим в насока действително общинските мери и пасища да се ползват от реалните овцевъди“, каза Бисер Чилингиров. 
 
Това, което НОА не успя да направи по време на 4-годишния си мандат беше постигането на сериозни пазари, отчете Чилингиров. „Не успяхме да постигнем европейски цени на млякото. Сезирали сме обаче Комисията за защита на конкуренцита, че мандрите без каквато и да е причина смъкнаха изкупните цени, работим и в тази посока“, посочи Чилингиров. 
 
На 2000 са членовете на НОА към момента. Почти всяка седмица имаме заявки за нови членове. Очакваме сега към НОА да се присъединят още две развъдни организации, влизат и още две сдружения. Това е бъдещето на животновъдството – да се обединяваме!, коментира председателят на НОА. 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!