Стотици фермери успяха да се уверят в качествата на фунгицидите и хербицидите в житни култури от Байер. Компанията представи работещи решения и по отношение на хербицидите в царевица. Както и хибриди рапица Декалб®, които за поредна година са пазарен лидер.

Ефективността и действието на препаратите за растителна защита на Байер, фермерите видяха на практика в центъра за агроиновации на компанията в село Горна Митрополия.

Това, което Байер представи на своите партньори - земеделските производители от района е, отличното действие на своите продукти за растителна защита в пшеница.

Тежка година - година, която беше предшествана от топла зима, температури, които благоприятстваха развитието както на фузариозата по пшеницата, така и на листните болести като брашнеста мана, жълта, кафява ръжда.

Тук на тази локация на 12 април за първи път индикирахме за развитието на жълта ръжда по пшениците. Съответно когато проведохме нашата първа Агро Арена на 11 май - контролният участък с пшеница беше на 50-60% унищожен от жълта ръжда. 

Какво се случи след това? 

От 11 май до 8 юни се случи това, че в контролата излезе и кафява ръжда. Листата, които не бяха засегнати от жълта ръжда, в момента загиват от развитието на кафява ръжда в тях. 

И трите фунгицидни схеми, предложени от Байер на нашите партньори работят отлично. Както Инпут® за първо третиране,  Аскра® Xpro  за третиране на флагов лист, начало на изкласяване, така и схемата с три третирания - два пъти Каюнис в средата на април, 20 април, последвано с третиране с Инпут® в цъфтеж, дават един отличен резултат по отношение на опазване на пшеницата. И това нещо беше демонстрирано тук и е ясно, видимо. 

Контролният участък вече отива към загиване, изсъхване, вследствие на развитието на жълта и кафява ръжда в него, докато и трите фунгицидни схеми, предложени от Байер, допринесоха за едно отлично опазване на пшеницата и определено жътвата в тези опитни парцели е доста напред във времето”, коментира за Агри.БГ Милен Мильов, регионален мениджър Северна, Централна и Западна България в Байер.

Представен бе още един отличен партньор на земеделците - Децис® 100 в доза 7,5 мл/дка, приложен с първия и с втория фунгицид. Това, което направи продуктът е, да опази перфектно посевите от неприятели.

“По отношение на хербицидните предложения в пшеница - акцентът тук, в тази локация, е Хусар® Клас и Атлантис® Актив - два комплексни продукта за смесено заплевеляване, отличен контрол на широколистни и житни плевели. Това, което имаме на полето е райграс, див овес и виждаме, че плевелите са контролирани по един много добър начин.  

Не случайно подадохме и името на настоящото събитие - Байер, партньорът, който поражда доверие и партньорът, който предлага работещи решения в агросектора. В една тежка година, с множество проблеми в посевите с пшеница, продуктите на Байер и екипът на Байер, се доказаха като надежден партньор”, каза още експертът.

“Пролетната кампания е пред своя край, предстои жътва на пшеница. Разбира се, тук е моментът да се помисли за обеззаразяването. В своето портфолио Байер разполага с 4 изключително популярни обеззаразителя. Топ предложението, е Баритон® Супер - комплексен характер, по отношение на болестите, които се пренасят със семената и по отношение на проблемите, които могат да дойдат в посева през есенно-зимния период, свързани с развитие на фузариум. Павел от екипа на маркетинга ще сподели повече относно пакетните предложения, които имаме към нашите партньори”, добави Милен Мильов.

“С приближаващата жътвата идва време, в което трябва да помислим за обеззаразяване на семената. Тук Байер има едно много добро и иновативно решение в лицето на Баритон® Супер

Той е трикомпонентен фунгицид за обеззаразяване на семената, който съдържа в себе си флудиоксонил, протиоконазол и тебукназол. И трите активни вещества работят с различен механизъм на действие и се допълват в същото време, като освен традиционно главните, които покриват като болести, тук имаме надграждане по отношение на фузарийното кореново гниене и снежната плесен”, каза от своя страна Павел Павлов, продуктов маркетинг мениджър в пшеница и рапица в Байер.

Наред с всички свои качества, продуктът попада във втора професионална група на употреба и е в унисон с новите екосхеми, уверяват от Байер България.

Баритон® Супер също така ще бъде включен в три промоционални пакета. Първият е с Децис® 100 - нашият инсектицид, който пакет е в отговор на все по-честите сигнали за вируси, които наблюдавахме през тази година. Това е нашето решение за справяне с вирусите в пшеницата. 

Много добре знаем, че там борбата трябва да бъде изведена срещу векторите, а именно листни въшки и цикади, като нашата препоръка е да третирате вашите посеви с Децис® 100 във фаза 2-3 лист на пшеницата. Пакетът включва Баритон® Супер 50 л + Децис® 100 15 л, като тук продуктовият бонус е 1 л Децис 100.

Другият пакет, който ще предложим през есенната кампания включва Матено® Форте и Баритон® Супер, като тук промоцията изглежда така - при купуване на 100 л Баритон® Супер и 100 л Матено® Форте, бонусът е по 5 л от двата продукта. 

Баритон® Супер също така ще бъде включен и в пакет със семена рапица Декалб®. Там продуктовият бонус изглежда така - при закупуване на 40 торби рапица Декалб® и 100 л Баритон® Супер, бонусът, който ще получите е 10% или това са 4 торби рапица Декалб® и 5 л Баритон® Супер”, разясни Павел Павлов.

Фермерите видяха решения и в царевица. Към момента посевът е във фаза 10-12 лист. А благодарение на безкомпромисните решения от Байер, културата е на път да затвори редовете без каквато и да е плевелна растителност.

“Богатото портфолио и набора от инструменти, с които разполагаме за защита на царевичните полета от плевели прави така че Байер е пазарен лидер в района на Северозападна България  с почти 70% пазарен дял в царевица”, обясни Милен Мильов.

Това, което Байер показа на земеделците в Горна Митрополия е, че именно тя е компанията, която има възможността да предложи различните и напълно работещи решения в царевица.

“Имаме комфорта да предложим на нашите партньори три различни решения в царевица, които работят еднакво успешно, както по отношение на състава от плевели - житни, широколистни в блоковете, така и по отношение на селективността в царевица. 

Демонстрирахме отличното действие на нашите почвени хербициди - Мерлин® Флекс и Аденго®, в комбинация с Монсун® Актив или Лаудис®. И разбира се, незаменимата технология Капрено®, която за поредна година доказва своята ефикасност. 29 мл Капрено® приложено във фаза 5-6 лист, тук в тази локация беше напълно достатъчно, за да се справи с плевелния състав и да остави полето чисто към момента на затваряне на редовете от културата”, категоричен е Милен Мильов.

Но къде са силните страни на технологиите с почвени хербициди?

“Без значение дали използваме Мерлин® Флекс дори в по-ниска доза, както е тук в случая - 30 мл/дка или Аденго® в доза 40 мл/дка вегетационно, почвеният хербицид ни дава сигурност на старта. Тогава когато културата е най-уязвима, по отношение на загуби на добив от плевелната растителност. Чистотата на полето в началото гарантира и високите добиви. Разбира се, че при периоди на засушаване или при силен плевелен натиск, се налагат корекции в някои случаи. Тогава Лаудис® със своите дози на регистрация от 160 до 220 мл/дка е един отличен партньор на Аденго® и разбира се Монсун® Актив е отличният партньор по отношение на Мерлин® Флекс”, заключи специалистът.

По отношение на рапицата пък, Байер България продължава единствената по рода си застраховка срещу непоникване в резултат на суша. Застраховката покрива щетите на фермерите, като им възстановява сумата, вложена за семена. 

За повече информация посетете www.cropscience.bayer.bg или се свържете с регионалните представители на компанията.